Na trgu Leona Štuklja na ogled razstava Judovska zgodovina Maribora

Na trgu Leona Štuklja je na voljo ogled razstave z naslovom Judovska zgodovina Maribora. Slednja v 22 panojih predstavlja zgodovino Judov v Mariboru od njihove naselitve do danes. Prva polovica razstave obravnava obdobje srednjega veka, druga polovica pa se osredotoči na 19. in 20. stoletje.

Velja za najvplivnejšega rabina Cesarstva druge tretjine 15. stoletja in zadnjega velikega rabina srednjeveške Avstrije. Maribor pa je imel v obdobju srednjega veka tudi svojo judovsko četrt, ki je bila locirana ob današnjem Judovskem trgu.

V drugi polovici razstave so predstavljeni presežki judovske zgodovine 19. in 20. stoletja. Ena izmed bolj markantnih osebnosti tistega časa je bil zagotovo Marko Rosner. V času svojega bivanja v Mariboru je ustanovil več podjetij, denimo trgovino s tekstilom Markus Rosner, ki se je kasneje preimenovala Manufakturo Marko Rosner.

Rosner je bil močno vpet v razvoj tekstilne Tovarne na Studencih, ki je nastala iz nekdanje Predilnice in tkalnice Maribor. Kaj pa je bila njena posebnost?

DELITE