Obisk gradu se bliža številkam pred korono

Veduto Ptuja si s težavo predstavljamo brez gradu, ki je duša zgodovinskega mesta in neprecenljiva vrednost kulturne dediščine. Po dveh koronskih letih se končno nanj vračajo tudi turisti.

V primerjavi z lanskim letom beležijo izrazito povečan obisk tujcev. Med njimi prednjačijo turisti iz naših sosednjih držav, pa tudi ostali iz drugih celin.

Žal pa se vsi ti obiskovalci ne bodo mogli odžejati v grajski kavarni, ki v to sezono vstopa brez najemnika in ostaja zaprta. Navkljub nizki ceni najema, odziva ni bilo.

Se pa kot vsi kompleksi kulturne dediščine ukvarjajo številnimi nevšečnostmi, za katere konstanto primanjkuje denarja. Ptujski grad obkroža dober kilometer obzidja, ki je močno poškodovano in potrebno celovite sanacije.

A po obnovi dela obzidja, ki se je pred šestimi leti porušilo pod vzhodnim stolpom in zgrmelo v mestni vinograd ter ogrozilo hiše pod gradom v Prešernovi ulici, se kaj dosti ni naredilo. Najbolj poškodovan je južni del obzidja, kjer so največjo razpoko pred časom zavarovali.

DELITE