Kaj se skriva pod kupolama?

Proti koncu meseca junija sta dva, novo postavljena objekta s ogromnima kupolama na Puhovi ulici v Mariboru pritegnili marsikateri pogled in zanimanje. Stanovalci in mimoidoči so se spraševali čemu sta ti dve stavbi namenjeni. Mi smo poiskali odgovor iz prve roke.

Ena izmed obeh zemeljskih postaj bo pričela obratovati v kratkem, predvidoma tik pred izstrelitvijo nove evropske nosilne rakete VEGA-C, kjer bo kot sekundarni tovor v vesolje poletel tudi novi slovenski satelit. Zemeljska postaja je trenutno ena največjih evropskih zemeljskih postaj.

Zemeljska postaja v Mariboru pa bo v prihodnje namenjena tudi komunikaciji z drugimi sateliti. Samo zemeljsko postajo je financiralo mariborsko podjetje Skylabs, ki je v vesoljsko tehnologijo usmerjeno podjetje.

In ob koncu še vprašanje, ki se ob kakršni koli novi, neznani postavitvi objekta postavi, kakšen vpliv na okolje bosta imeli ti dve zemeljski postaji?

Novi satelit Trisat-R naj bi v vesolje iz Francoske Gvajane predvidoma poletel prihodnjo sredo. Sicer pa se zaradi visoke Zemljine orbite satelit po svojem utirjenju in nove, življenjskem ciklu ne bo približeval našemu planetu in izgorel, temveč se bo počasi oddaljeval od Zemlje in v vesolju ostal za vekomaj. Po besedah našega sogovornika, bo satelit za vedno ostal slovenski spomenik v vesolju.

DELITE