Začele so se 33. Dobrote slovenskih kmetij

Ptujski minoritski samostan ta konec tedna znova gosti Dobrote slovenskih kmetij, na katerih bodo med drugim podelili nagrade najboljšim v različnih skupinah živil. Na dvorišču samostana bo svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponujalo okoli 30 kmetij, sicer pa bodo posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Od 20. do 22. maja bodo med 9. in 18. uro v Minoritskem samostanu na Ptuju kmetje iz celotne Slovenije znova na enem mestu ponujali dobrote preverjeno najvišje kakovosti. Več kot 550 kmetij iz vseh slovenskih pokrajin in zamejstva je s kar 987 dobrotami sodelovalo na senzoričnem ocenjevanju v 217 skupinah živil.

Festival je postal najpomembnejši dogodek kulinarike in identitete našega podeželja. Najbrž se premalo zavedamo, kakšen premik se je v teh desetletjih zgodil, zlasti v kakovosti pridelave hrane.

Festival je v vsem času veliko pripomogel tudi k prepoznavnosti slovenske kulinarike – torej ne le pridelkov, temveč tudi njihove nadgradnje. Hkrati pa je zaslužen za ohranjanje izročila in zavedanja o pomembnosti doma pridelane hrane in neposredne prodaje kupcu.

Na letošnjem festivalu bodo posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem. Pridelava oljaric in izdelava olja sta kar pomembna tržna niša, ki jo znajo kmetije dobro izkoristiti, kar je še posebej pomembno zdaj, v zaostrenih pogojih, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje.

DELITE