Pobrateno mesto na kolenih

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je objavil javni poziv, s katerim želi pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine. Nastanitveni objekti morajo obsegati najmanj 20 postelj, kopalnice pa so lahko skupne. Rok za prijavo se je iztekel danes do 9. ure.

Policija je od začetka spopadov v Ukrajini obravnavala 381 državljanov Ukrajine, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je prejšnji teden vzpostavil tudi poseben klicni center, objavil pa je tudi javni poziv za proste namestitvene kapacitete.

Ponudniki morajo opredeliti stroške najema, obratovalne in fiksne stroške, povezane z nastanitvijo, stroške čiščenja, priprave ali dostave obrokov v skupnih prostorih, zagotovitve posteljnine in brisač ter pranja brisač in posteljnega perila.

Za zdaj se na javni razpis kot tudi dopis Jurišiča ponudniki niso odzvali, razen manjšega hostla, ki pa je sodelovanje zavrnil, saj imajo svoje namestitvene kapacitete polne.
Še lani sta podžupanja Alenka Iskra in Jurišič skupaj obiskala ukrajinski Harkov, ki je pobrateno mesto z Mariborom.

Mesto Harkov, harkovska univerza in MO Maribor so v sklopu obiska podpisali tudi memorandum, s katerim so se dogovorili o sodelovanju pri izmenjavi izkušenj na področju arhitekture in urbanizma, akademski mobilnosti študentov in učiteljev, podpori nadarjenim mladim in izmenjavi dobrih praks na področju razvojnih infrastrukturnih projektov.

Harkov je bil minuli teden tarča silovitih napadov ruske vojske. V njih je bilo porušenih in uničenih več stavb, med drugim slovenski konzulat. Napadli so tudi lokalno vojaško bolnišnico, Ukrajinci pa poročajo o več smrtnih žrtvah.

DELITE