Na Ruški nedelji je bila v ospredju želja po zdravju

Ruški župniji, javnemu zavodu Cezam in Občini Ruše je letos uspelo izpeljati tradicionalno prireditev Ruška nedelja. Dogajanje, ki se je odvijalo v soboto in nedeljo je bilo v veliki meri v znamenju zdravja. Slednjemu so namenili veliko pozornosti tako pri dobro obiskanih svetih mašah, kot tudi na ograjenih vhodih na osrednje sejemsko prizorišče.

Tradicionalna Ruška nedelja ima korenine v večstoletni tradiciji, saj je Marijina cerkev v Rušah kaj kmalu po izgradnji leta 1387 postala pomembno romarsko središče. Romarji so takrat v Rušah ostali tudi po več dni, spremljali verske igre in se udeleževali številnih maš.

Verskih iger v Rušah sicer ne prirejajo več, Ruška nedelja pa še vedno združuje.
Po tem, ko je Ruška nedelja lani zaradi epidemije odpadla, je organizatorjem letos prireditev uspelo izpeljati.

Ruška nedelja je tudi letos v središče Ruš privabila številne obiskovalce, a udeležba je bila nižja kot minula leta. Čeprav so organizatorji v organizacijo dogodka vložili veliko napora, pa pogoja PCT niso mogli zaobiti. Zaradi tega je bilo manj obiskovalcev in ponudnikov, več pa slabe volje pred vhodi na prizorišče.

Živimo v nenavadnih časih in Ruška nedelja s svojim sporočilom lahko prinese upanje, da bo kmalu bolje. Tudi zato so bile letos, ko je v Rušah maševal tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl, najglasnejše želje povezane z zdravjem.

Prav večstoletna tradicija Ruške nedelje, ki je obstala kljub številnim izzivom je dokaz, da je mogoče premagati tudi najhujše preizkušnje. V Rušah verjamejo, da bodo s skupnimi močmi premagali izzive, s katerimi nas sooča epidemija.

DELITE