V UKC Maribor se bojijo odločb o karanteni

V mariborskem Kliničnem centru pozorno spremljajo nov val epidemije, ki ga poganja sev omikron. Ta prinaša nove nevarnosti, saj bi zaradi njegove visoke nalezljivosti lahko prišlo do večjega osipa kadra, ki bi moral zaradi visoko rizičnih stikov v karanteno. Zato so v drugi največji bolnišnici v naklonjeni tudi morebitni uveljavitvi pogoja PC, s katerim bi lahko vsaj delno omejili pritisk na zdravstveni sistem.

Razmere v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru so zaenkrat še pod nadzorom, a nihče pravzaprav še ne zna napovedati, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh in tednih.

Zaradi hitrega širjenja seva omikron namreč ne bo težava samo v povečanem sprejemu pacientov, pač pa tudi osip zdravstvenega kadra.
Po tem, ko je v zadnjih tednih bilo mogoče zapiranje nekaterih kovidnih oddelkov in premeščanje kadra na stalna delovišča, se pričakuje novo premeščanje osebja na covid oddelke.

Strokovna skupina za covid je sicer za omejevanje širjenja koronavirusa predlagala uvedbo pogoja PC. Temu so nakonjeni tudi v mariborski bolnišnici.
Pred slovenskim zdravstvom so tako znova negotovi tedni. Okužbe s sevom omikron, ki hitro izpodriva delto, so zaenkrat predvsem pri mlajši populaciji, zato se pritisk na bolnišnice še ne stopnjuje tako intenzivno. To se lahko kmalu spremeni.

Tudi v UKC Maribor so se sicer pridružili Dnevom cepljenja, ki bodo potekali še do sobote. Cepljenje v teh dneh poteka od 8. do 20. ure.

DELITE