Spoznajmo kraljico Elizabeto II.

Kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter drugih kraljestev Commonwealtha, s polnim imenom Elizabeth Alexandra Mary, je rojena 21. aprila 1926. Zasebno se je izobraževala doma, v času 2. svetovne vojne pa je začela opravljati javne dolžnosti. Leta 1947 se je poročila z vojvodom Edinburškim, princem Philipom, s katerim imata štiri otroke:

– Charles, valižanski princ
– Anne, kraljevska princesa
– Princ Andrew, vojvoda Yorški
– Princ Edward, grof Weseški

Otroštvo

Rodila se je kor prvi otrok vojvode in vojvodine York, kasneje kralja Jurija VI. in kraljice Elizabete v londonski rezidenci svojega dedka, s carskim rezom. Prvo ime je dobila po materi, drugo po prababici, Aleksandri Danski in tretje po babici Mariji. Pri starosti treh let se je pojavila na naslovnici revije Time, članek pa je govoril o njenem tretjem rojstnem dnevu. Pri trinajstih letih je spoznala svojega bodočega moža, princa Philipa Grškega in Danskega.

Pomembni dogodki

Med pomembne dogodke zagotovo spadajo njeno kronanje 2. junija leta 1953 ter v letih 1977, 2002 in 2012 praznovanje srebrnega, zlatega in diamantnega jubileja. Trenutno je najdlje vladajoča vodja države na svetu, saj je 9. septembra 2015 presegla svojo prababico Viktorijo in tako postala britanski monarh z najdaljšo dobo vladanja v britanski zgodovini.

S princem Philipom sta si začela dopisovati leta 1939. Po vojni je princ dobil dovoljenje kralja Jurija VI., da se poroči z Elizabeto in tako sta se poročila 20. novembra 1947, pet mesecev po zaroki. Skupaj imata tri sinove in eno hčerko, štiri vnuke in štiri vnukinje ter osem pravnukov in pravnukinj. Kraljičina uradna rezidenca je Buckinghamska palača, vendar ji Elizabeta tako kot njeni predhodniki ne daje prednosti in za svoje domove smatra več gradov v Združenem kraljestvu in rezidenco v Kanadi.

Med 21. in 22. oktobrom leta 2008 je kraljica obiskala tudi Slovenijo.

DELITE