Spet bo dišalo po dobrotah kmetij

Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS prirejajo v okviru FESTIVALA DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ že 33. državno prireditev in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov. Letos so ocenili skoraj 1000 izdelkov, pripravili pa so tudi pester spremljevalni program.

Na letošnjem festivalu Dobrote slovenskih kmetij so organizatorji uspeli oceniti kar 987 dobrot iz Slovenije in zamejstva. Podelili so skupno 748 priznanj, od tega 410 zlatih, 218 srebrnih in 120 bronastih. Osrednja regija na Dobrotah slovenskih kmetij 2022, je primorska s poudarkom na oljčnem olju.

Prireditev se tradicionalno odvija v minoritskem samostanu na Ptuju, delno tudi pred njim. Na samostanskem parkirišču so tokrat postavili še prireditveni šotor, v katerem obiskovalce pričakujejo z dodatno ponudbo. Slavnostna otvoritev festivala, na kateri bo imel govor častni pokrovitelj festivala, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Bolj kritičen je bil predsednik kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije Roman Žveglič, ki je vnovič opozoril na katastrofalen položaj kmetov.

Festival je res posebnost v Sloveniji, saj lahko na njem na enem mestu vidimo vse bogastvo slovenskega podeželja, kar gotovo dobrote s kmetij so. Predvsem pa je to slovenska hrana, narejena iz surovin, ki so pridelane na naših kmetijah.

Letos so se v sklopu festivala povezali tudi z Zvezo Vinis in v nedeljo 22. maja organizirali srečanje vseh vinarjev.

Zlat, srebrn in bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij potrošnikom zagotavljajo, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti. Nagrajene kmetije bodo lahko že takoj po razglasitvi pri prodaji uporabile nove znake dobrot, kar bo tudi kupcem omogočilo lažjo orientacijo.

DELITE