Slovenci v Londonu so v veliki stiski!

Spoštovani,

naj se Vam najprej iz srca in v imenu Slovencev po svetu zahvalim za ves trud in že organizirane repatriacijske lete.

Kljub vsemu, pa nas je v Združenem Kraljestvu še nekaj Slovencev, ki bi se želeli vrniti domov.

Kolegica ga. …. je slovenski ambasadi v Londonu danes že posredovala seznam z našimi imeni in kontaktnimi podatki.

Trenutno nas je že 35 rojakov, ki bi se želeli vrniti v domovino. Prepričana pa sem, da nas bo kmalu 50, morda tudi več.             

Razumemo, da nas pozivate, da naj čimprej organiziramo lete v domovino, v lastni režiji preko Zagreba. Vendar se nas je večina, v borem tednu dni, znašla v finančni stiski. Ostali smo brez služb in leti v Zagreb so enostavno predragi. 

Vsi Slovenci, ki se želijo vrniti v Slovenijo, ne živijo v Londonu, ampak v drugih mestih po kraljestvu, zato prosijo, če bi lahko o letu bili obveščeni vsaj en dan prej.

Nekatere zanima tudi, ali lahko vzamejo s seboj vsaj en veliki in en majhen kovček, saj bodo nekateri od nas odšli v takojšnjo preventivno samoizolacijo za vsaj 25 dni, izven domov njihovih družin.

Toliko srečnih obrazov, ki so pristali na brniškem letališču, smo že videli po poročanju novinarjev in upamo, da boste uspeli organizirati še kakšen repatriacijski let iz Velike Britanije.

Še enkrat iz srca, hvala za Vaš trud in požrtvovalno delo in solidarnost v času boja proti nevidnemu sovražniku Covid-19. 

V upanju, da bo organiziran dodatni repatriacijski let iz Londona, ter da se kmalu snidemo na slovenskih tleh, Vas lepo pozdravljam,

Vanesa Kovač

V uredništvo smo prejeli zgornje pismo in zdelo se nam je prav, da ga objavimo in s tem opozorimo vse na resnost položaja.

Vedno več Slovencev si iz Anglije želi nazaj v domovino.

Pred dnevi smo pisali o tem, da so na Veleposlaništvu RS v Londonu pozivali ljudi, ki si želijo v Slovenijo, k prijavi na repatriacijski let. 

Ker je bilo število mest omejeno na 50 potnikov, so bili sedeži zasedeni v slabi uri. Tako je v Londonu in drugje po Združenem kraljestvu ostalo veliko študentov in drugih, ki so na Otoku na izobraževanju ali priložnostnem delu. Ker se je situacija s koronavirusom tukaj poostrila in življenja obrnila na glavo ter posledično zaprla tudi večino služb, je tako vedno več Slovencev na Otoku v veliki stiski. Ljudje se dnevno obračajo na pristojno veleposlaništvo, s prošnjo po dodatnem repatriacijskem letu.

Slovenke in Slovenci, ki si želijo v domovino, so se tako organizirali v skupino, po zadnjih podatkih se jih je zbralo 35, in združeni pozvali pristojne za organizacijo dodatnega repatriacijskega leta.

Letalski družbi British Airways & Croatian Airlines, sta namreč kar precej zasolili cene letov do Zagreba, na katere, kot možnost vrnitve v Slovenijo, opozarjajo na Veleposlaništvu v Londonu. Mnogi Slovenci si letalske vozovnice do Zagreba finančno preprosto ne zmorejo privoščiti. 

Stiska rojakov se tako nadaljuje, medtem ko v negotovosti čakajo na morebitno organizacijo repatriacijskega leta.

Mi pa se sprašujemo, kaj bodo prinesli naslednji dnevi.

Bomo lahko pisali o še eni uspešni vrnitvi Slovencev v domovino?

Veleposlaništvo Republike Slovenije se zaveda, da je zaradi izbruha in posledic virusa COVID-19, v Združenem kraljestvu…

Objavil/a Embassy of Slovenia in London dne Sreda, 25. marec 2020

It’s still possible to return to 🇸🇮 via 🇭🇷, but please make your arrangements ASAP.Croatia Airlines are still flying…

Objavil/a Embassy of Slovenia in London dne Sreda, 25. marec 2020
DELITE