Šest kriterijev WHO za sproščanje ukrepov

Svetovni zemljevid pandemije z novim koronavirusom kaže, da se je okužilo že več kot 1,9 milijona ljudi, življenje je izgubilo več kot 120.000 bolnikov s COVID-19, ozdravelih pa je že več kot 456.000.
Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo in umrlo največ ljudi na svet. V Španiji zadnje dni beležijo vzpodbudne podatke, tudi tam se epidemija umirja. V Italiji se število potrjenih primerov približuje številu 160.000. Število na novo potrjenih okužb se dnevno zmanjšuje tudi v Franciji in Nemčiji. Vrh epidemije so sodeč po podatkih dosegli tudi že v Združenem kraljestvu. Iz Irana poročajo o ponovnem povečanju števila primerov okužbe. V Turčiji so doslej potrdili že več kot 60.000 okužb z novim koronavirusom.
V pomoč državam, ki razmišljajo o ukinitvi omejitev, bo Svetovna zdravstvena organizacija danes objavila svoje nasvete, ki predvidevajo šest kriterijev pri odločanju o tem. Tako mora biti širjenje novega koronavirusa v državi pod nadzorom, zdravstveni sistem pa mora biti sposoben odkrivati, testirati, izolirati in zdraviti vsak primer covida-19 ter slediti vsem stikom okuženih. Tveganje širjenja epidemije v ustanovah, kot so domovi za ostarele, mora biti omejeno na minimum, na delovnih mestih, šolah in podobnih ustanovah morajo veljati preventivni ukrepi. Država mora biti sposobna reševati pomembne primere in skupnosti se morajo v celoti zavedati novih pravil.
Avstrija se je kot ena od prvih držav v Evropi odločila, da danes odpira nekatere trgovine in poslovalnice, ki jih je zaprla v okviru boja proti epidemiji. V italijanski deželi Benečija, eni od najhuje prizadetih v epidemiji, bodo danes omilili zelo stroge omejitve gibanja. Tako bodo prebivalcem dovolili, da se gibljejo tudi več kot 200 metrov od doma, kar je bilo doslej prepovedano. So pa po novem uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask in rokavic povsod zunaj doma, ne le v trgovinah in na javnem prevozu kot doslej. Francoski predsednik je v ponedeljek zvečer sporočil, da država do 11. maja podaljšuje stroge omejitve gibanja, katerih namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Če se bo izbruh umiril, bodo po tem datumu postopoma zrahljali ukrepe. Začeli bodo odpirati šole, univerze pa bodo ostale zaprte. Še naprej bodo zaprte tudi restavracije in kavarne. Do nadaljnjega bodo zaprte tudi meje z neevropskimi državami, je dodal francoski predsednik. Na severozahodu Združenih držav Amerike pa so se guvernerji sedmih zveznih držav v ponedeljek dogovorili za skupen razvoj strategije o usklajenem postopnem odpiranju ekonomije oziroma odpravljanju ukrepov za socialno distanciranje. Nihče sicer še ne ve, kdaj se bo postopna odprava ukrepov lahko začela, a o tem razmišljajo, ker menijo, da se pandemija bliža vrhuncu ali ga je že dosegla.
Ob tem pri Svetovni zdravstveni organizaciji opozarjajo, da se covid-19 hitro širi in, da je smrtonosen, celo desetkrat bolj kot pandemija gripe leta 2009. Po njihovem mnenju bo
za popolno ustavitev širjenja novega virusa potrebno varno in učinkovito cepivo. “Naša globalna povezanost pomeni, da se bo tveganje za ponoven vnos in pojav covida-19 nadaljevalo,” še pojasnjujejo.

DELITE