S knjigobežnicami do večje bralne kulture

Knjigobežnice so majhne lesene hiške, namenjene izmenjavi knjig. Mogoče ste jih že opazili, saj so se v zadnjih letih pojavile v marsikaterem slovenskem kraju, na voljo pa so tudi v Šentilju, kjer želijo s knjigami povezati vsako krajevno skupnost.

Pobuda z imenom Knjigobežnice se je septembra 2011 začela na Facebooku, ko je njena ustanoviteljica Nina Kožar želela sprožiti podarjanje knjig neznancem na javnih mestih.
Gre za nadgradnjo ustaljenega knjižničnega sistema, kjer si lahko občani literaturo sposodijo v knjižnici ali pa na potujočem bibliobusu. V Šentilju so knjigobežnice postavili letos februarja in v promocijo branja in bralne kulture vključili mlade, pa tudi starejše.

Da bi otrokom čim bolje predstavili idejo knjigobežnic so v sodelovanju z učiteljico slavistike pripravili poseben natečaj. Branje je zelo pomembna življenjska veščina. Če se želimo sprostiti in odklopiti od vsakdanjega stresa, je knjiga prava izbira. Popelje nas na brezplačno potovanje po domišljiji. S pomočjo knjige se lahko prelevimo v prave avanturiste, grajske gospe ali zvite detektive. S knjigo v roki ni nič nemogoče.

V Šentilju se zavedajo pomembnosti branja za mlade, tako so knjigobežnice postavili v vse štiri krajevne skupnosti – poleg Sladkega vrha še v Zgornjo Velko, Ceršak in Šentilj.

DELITE