Poslali 323 mask Slovencem v Angliji

V uredništvu Slovenci v Angliji smo takoj zaznali potrebo po zaščitni opremi v času epidemije Koronavirusa, zato smo pričeli s projektom “Zasčitne maske za Slovence v Angliji!” in “Izredno: Še 200 mask za Slovence v Angliji!”.

Skupaj smo tako v dveh delih razdelili 323 pralnih mask 210 posameznikom po Angliji. Material za maske smo priskrbeli v uredništvu in ga delno pokrili z donacijami, poštnino po Veliki Britaniji pa so prejemniki večinoma krili sami. Pralne maske so v Veliki Britaniji in Sloveniji izdelovali domači oblikovalci.

Zato en velik HVALA Roku Čibeju, Petri Horvat in Marjanu Krnjiču za trud ter vloženo energijo in nenazadnje vedenje, da vam ni vseeno.

»Prvi izsledki kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev. Sama tkanina dobro filtrira, priporočljivo pa je, da se oblika maske prilega obrazu. Te maske se priporočajo kot zaščita za splošno prebivalstvo in okolje, kjer je manjša verjetnost za okužbo, saj preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično.« Na Institutu Jožef Stefan testirajo kakovost zaščitnih mask, http://znanost.sta.si/.

Veliko vas sprašuje, kako maske nositi in uporabljati. Na povezavi NIJZ lahko pogledate slikovni prikaz namestitve in odstranitve zaščitne maske.

Upamo, da bodo Slovenci zdaj bolj varni.

DELITE