Kranjske čebele kmalu v Londonu!

Nedolgo nazaj smo obeležili svetovni dan čebel in za vas imamo zopet novico o čebelah, tokrat prav o slovenski avtohtoni vrsti. Kranjske čebele pridejo v London in sicer v dnevni center Slovenico, kjer se nahaja tudi glavna baza našega uredništva in Slovenska knjižna polica. Za družino čebel že sadimo medovite rastline in jim pripravljamo prostor. Preko interneta, s prenosom dveh kamer v živo, pa si bo mogoče čebele in panj tudi ogledati.

Kranjska čebela, imenovana tudi kranjska sivka ali Kranjica – Apis mellifera carnica, izvira iz ozemlja sedanje Slovenije. Je druga najbolj razširjena rasa medonosne čebele na svetu in prva v Evropi. Prav tako je tudi zaščitena vrsta, zato čebelarjem ni dovoljeno vnašati drugih čebel. Na oprsju ima rjavkasto sive dlačice, obročki zadka pa so temni s svetlejšimi pegami na prvem in drugem obročku. Prezimuje v manjši skupnosti, zanje pa je značilna skromna poraba zimske zaloge hrane. Za kranjsko čebelo je značilna večja sposobnost orientacije in prav tako je znana tudi kot dobra graditeljica satja. Posebna prednost kranjske čebele je tudi mirnost, saj mirno sedijo na satu, ko ga izvlečemo iz gnezda in prav zaradi tega je tudi število pikov manjše v primerjavi z nemirnimi čebelami. Čebelarska zveza Slovenije od leta 2004 vodi izvorno rodovniško knjigo za plemenske kranjske čebele, v katero so lahko vpisane le čebele na osnovi ugotovljenih navedenih značilnosti in lastnosti. Kot letnico rojstva kranjske čebele štejemo leto 1879.

Vas zanima kako uspevajo rastline, kdaj pričakujemo čebeljo družino in kakšen je njihov priimek? Spremljajte nas še naprej, saj bo vse to in še več znano v eni izmed naših objav v prihodnjem tednu.

DELITE