Kranjska čebela in prvi panj v Londonu

Kot smo že poročali v enem izmed prejšnjih člankov, pridejo kranjske čebele v London v naš center Slovenica! Tudi tokrat imamo veselo novico, da imamo za njih že pripravljeno prvo domovanje – PANJ, ki že čaka na čebelje stanovalce iz Slovenije!

Za poslikavo našega prvega panja je poskrbela Sanja Rehar iz Slovenije, vsestranska umetnica, ki ustvarja pod imenom Sunchi Artwork. Pobarvan je s čebelam prijaznimi barvami. Vanj pa je vloženega več kot 30 ur dela. Da bo njegova lepota sijala daleč naokoli bo postavljen na fasado našega dnevnega centra tukaj v Londonu.

Ker gre za tehnični poseg je zato bil potreben poseben načrt, kako bo postavljen in pritrjen na samo pročelje hiše. Tako so pri podjetju Primus Designs iz Slovenije takoj stopili v akcijo, ter naredili posebna vodila za na pročelje hiše in streho za panj.

Ko bo panj dokončno postavljen, bo od prihoda čebelje družine naprej preko dveh spletnih kamer, možen ogled v živo na naši spletni strani.

Še nekaj zanimivih podatkov o slovenski avtohtoni vrsti čebele

Kranjska čebela se je razvila na območju jugovzhodnih Alp, Panonske kotline in na območju Dinarskega gorstva, Slovenija pa predstavlja stičišče omenjenih območij, kar je tudi eden od razlogov, da velja prav Slovenija za izvorno območje kranjske čebele. Že v preteklosti je na slovenskem cvetela trgovina z maticami kranjske čebele in s čebeljimi družinami, katere so prodajali v sosednje dežele, na nemško govoreča območja, ter tudi v Ameriko. Tako je že v preteklosti slovensko območje veljalo za izvorno območje kranjske čebele.

Zakaj je pomembno, da se čebelarji trudijo ohranjati čisto populacijo kranjske čebele?

Tekom evolucije se je kranjska čebela razvila na našem območju in le-ta je, za razliko od tujih ras čebel, zelo dobro prilagojena na naše razmere. Kranjske čebele namreč zelo dobro prenašajo zimske razmere, so prilagojene na nizke temperature in se zelo dobro orientirajo v gozdu ter na hribovitem in razgibanem terenu, znane pa so tudi po svoji mirnosti. Ker druge čebelje rase navedenih lastnosti nimajo, bi lahko z morebitnim križanjem v populaciji kranjske čebele naredili ogromno, nepopravljivo škodo.

V Sloveniji se število čebelarjev in panjev povečuje, medtem ko količine pridelanega medu nihajo, saj je to v veliki meri odvisno od vremena. V zadnjih 26 letih je bila letina medu najboljša leta 2001 s 2550 tonami medu, najslabša pa leta 2014 z le 471 tonami pridelanega medu.

Še več o kranjskih čebelah in njihovem prihodu v London pa si lahko preberete v članku z naslovom Kranjske čebele kmalu v Londonu.

DELITE