Gostinci se pripravljajo na odprtje teras

Po mukotrpnem in za mnoge gostince žal tudi usodnem zaprtju gostinske dejavnosti, se v osmih slovenskih regijah s ponedeljkom znova odpirajo terase gostinskih lokalov. Te bodo lahko obratovale v jasno določenem delovnem času in ob izpolnjevanju strogih pogojev. A ne glede na to so mariborski gostinci že danes zavihali rokave in svoje lokale začeli pripravljati na ponedeljkov sprejem gostov.

Napoved odprtja gostinskih teras je v v lokale vrnilo življenje, zaenkrat za živahnost skrbijo zgolj zaposleni, že v ponedeljek pa bodo prazne mize zasedli gostje. Gostinci upajo, da v kar največjem možnem številu.

Zaprtje je bilo dolgotrajno in je mnoge gostince postavilo pred resne izzive, ko je bil ogrožen tudi obstanek dejavnosti. Ne glede na to, da je z odpiranjem gostinskih teras sicer zavel žarek novega upanja, pa ostaja neizpodbitno dejstvo, da mnogi gostinci teras s ponedeljkom ne bodo odprli, nekateri morda nikoli več.

V času zaprtja je panoga izgubila tudi veliko kvalitetnega kadra. Ta je priložnost poiskal čez mejo, nekateri gostinci pa so celo zapustili panogo. Država je z nekaterimi ukrepi sicer gostincem skušala pomagati, a ta pomoč ni prišla do vseh. Gostinci so ob tem tudi ves čas opozarjali, da ne potrebujejo pomoči, pač pa želijo samo delati. V tem času so se mnogi nad vodo obdržali zgolj po zaslugi osebnega prevzema hrane in dostave na dom.

Prihodnji teden se tako v naš vsakdan vrača delček normalnosti, ki smo je bili vajeni pred epidemijo. Gostinci se tega izjemno veselijo in vabijo, da jih obiščete.

DELITE