Gojenje in predelava paradižnika

Na centralni mariborski tržnici je danes potekal dan paradižnika, kjer so vsi obiskovalci izvedeli številne podrobnosti o pridelavi in predelavi priljubljenega živila. Tudi med obiskovalci mariborske tržnice je povpraševanje po paradižniku veliko.

Obenem so opozorili tudi na pomen lokalno pridelanega paradižnika, ki za razliko od kupljenega vsebuje številne hranilne snovi. Paradižnik vsebuje veliko koristnih snovi, ki jih imenujemo antioksidanti. Ti so v naši prehrani nujno potrebni, saj nase vežejo veliko škodljivih snovi.

Med Slovenci zelo priljubljeno živilo pa največkrat predelujemo v omake. S po mnenju strokovnjakov je med kmeti še veliko potenciala v predelavi paradižnika.
Paradižnik uporabljamo veliko in pogosto ter na vse mogoče načine. Je kot nekakšen čudežni sadež, ki ga uporabljamo za pripravo številnih jedi – od solat pa vse do napitkov.

Velikokrat ga uporabimo tudi za ozimnico. Številni kmetje, ki želijo višek paradižnika predelati pa morajo zadostiti tudi prenekaterim zakonsko določenim pogojem.

Kljub temu, da sadež izhaja iz Južne Amerike ima vse potrebne pogoje, da dobro uspeva tudi v našem okolju, a pri tem moramo biti pozorni, da ga pravilno gojimo, viške pa ustrezno predelamo.

DELITE