Mojca Sanjenbam: “V Sloveniji se nisem več videla!”

V Londonu smo se pogovarjali s Slovenko Mojco Sanjenbam, ki že 15 let živi v Britanski prestolnici London. Tukaj si je ustvarila tudi družino. O vrnitvi v domovino trenutno ne razmišlja. Zaupala nam je svoj pogled na Slovenijo in svoje prve izkušnje iz Anglije. Mojca ni klasična Slovenka, čeprav obožuje kavo, ki je kljub življenju v Londonu ne bi zamenjala za čaj.


Koliko let že živiš v Angliji?

15 let. Selila sem se avgusta leta 2004.

Tvoj razlog za selitev?

V Sloveniji se nisem več videla. Imela sem dobro službo za nedoločen čas, z dobro plačo, ampak proti koncu meseca, kak teden pred plačo sem še vedno na tanko piskala. In to preden sem imela družino in obveznosti, pa sem si rekla, da tako pa ne gre. Da mora biti kaj boljšega v življenju. Po poklicu sem optik, delala sem kot poslovodja optike, zraven pa sem imela še hobi -ukvarjala z delom na lokalni televiziji in radiu. V maju 2004 sem prišla v London na kratek dopust, ko sem šla mimo kakšne optike, so skoraj v vsaki izložbi imeli oglas, da iščejo ljudi, zato sem, ko sem prišla nazaj domov v Slovenijo, naredila malo raziskave, pogledala, kakšne so plače, življenjski stroški … in potem je bila selitev „no-brainer“. Sestavila sem si življenjepis, kupila enosmerno karto in se začela prijavljati za službe preko agencij. Veliko klicev sem dobila, ko sem bila še v Sloveniji in dogovorila sem se za razgovore. 3 dni po selitvi v London sem začela z razgovori. Službo v optiki sem dobila 14 dni po prihodu v London, v enem letu sem postala poslovodja. V isti firmi sem ostala 10 let, zraven pa sem po enem letu začela delati tudi „voice-over“, da sem se na neki način vrnila k mikrofonu, ki sem ga tukaj pogrešala.

Slovenci, kot narod veljamo za zavistne. Se to občuti tudi tukaj?

Med Slovenci zagotovo. Samo poglejte v skupino Slovenci v Londonu (in UK).

Kako bi primerjala svoj dan prej v Sloveniji in sedaj v Angliji?

V Sloveniji sem imela več prostega časa, tudi družinam je bolj prijazno. Ko sem bila v službi, sem prihajala domov ob približno pol sedmih ali najkasneje ob 7. uri zvečer. Majhni otroci gredo takrat spat. Ne morem si predstavljati imeti zdaj tako službo. Ko sem se poročila, sem nekako „po defaultu“ padla v moževo delo, ki je imel svojo firmo, tako da zdaj večinoma delam od doma in imam fleksibilnost, da lahko oba čim več časa preživiva z otroki.

Kakšne so po tvojem mnenju glavne razlike med Slovenci in Angleži?

Slovence vidim kot zelo negativen narod, ki pa nič ne naredi zato, da bi jim bilo boljše. Veliko nerganja, ampak brez akcije. Tu sem se navadila, da če mi kaj ni všeč, to povem. Še vedno je bilo dobrodošlo. Konstruktivna kritika je v Veliki Britaniji vedno dobro sprejeta, v Sloveniji pa niti pod razno. Imam kar nekaj zelo slabih izkušenj iz Slovenije na to temo.

Kaj bi iz Anglije prenesla v Slovenijo?

Customer service. Angleškemu ga ni para. V Sloveniji pa skoraj ne vedo, kaj to pomeni. V trgovinah in vseh potrošniških okoljih se obnašajo, kot da jim moraš biti hvaležen, da so tam v službi, dejansko pa je tvoja zasluga kot potrošnika, da oni sploh imajo službo.

Kaj bi pokazala svojim prijateljem iz Slovenije tukaj v Angliji?

Turisti so zainteresirani za atrakcije. Žal vedno za tiste, ki krepko udarijo po žepu. Veliko ljudi ne ve, da je večina ‘ne-turističnih” muzejev v Londonu brezplačnih in kako zelo atraktivni so in kaj vse lahko v njih vidiš in se naučiš.

Mojca s prijatelji iz Londona na vikend obisku z rolerji v Celju.

Domotožje, ga imaš? S čim ga preganjaš?

Domotožja po petnajstih letih nimam več, pa tudi prej ga nisem imela pretirano. Poleg tega, ko/če sem ga imela, so na voljo telefonski in video pogovori, kar zadeve zelo olajša. Prvih par mesecev tukaj sem bila na zvezi z mamo res vsak dan. 🙂

Kako ohranjaš stik z domovino?

Telefon, video pogovori in dvakrat na leto letni dopust v Sloveniji.

Se nameravaš še kdaj vrniti v Slovenijo?

Prav načrtujem tega ne, je pa res moj mož, ki ni Slovenec, že nekajkrat izrazil to željo. Recimo, da tega ne izključujem, ampak pretirane želje pa nimam.

Fotografija iz priprav na pravo Indijsko poroko. Mojca je imela kar dve poroki. V Indiji in Celju.

Kava ali čaj?

Kava. Vedno in povsod. Če že čaj, potem je zeleni ali pa zeliščni, nikoli angleški črni z mlekom.

foto: osebni arhiv

DELITE