Klavrni zimski na Pohorju sledi še slabša poletna sezona

Kot je znano je koronavirus najbolj prizadel ponudnike turističnih storitev. Če smo še lani poročali o rekordnem obisku in skoraj pol milijona nočitev, letos največji optimisti predvidevajo 70 – odstotni padec prometa. Preverili smo, kakšne posledice bodo zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa utrpeli ponudniki na Pohorju.
Že zimska turistična sezona je ponudnikom turističnih kapacitet povzročala številne preglavice. Veliko težav so imeli z vremenom, saj je bilo mogoče v smučarski sezoni, ki traja 121 dni, smučati samo 50, problematična je bila tudi odpoved lisice, ki je številne turiste namesto pod Pohorje, odpeljala v Krajnsko goro.
Hude izgube beležijo tudi v javnem podjetju Marporm, kjer so morali smučišča večinoma zasneževati s pomočjo snežnih topov, s čimer so imeli zelo visoke stroške, ob tem pa so imeli izpad prihodkov od prodanih smučarskih vozovnic, in sicer v višini 150 tisoč evrov v primerjavi z letom prej. Na ravni celega podjetja pa beležijo katastrofalne izgube.
Bike park Pohorje, ki je bil lani odprt od 8. marca, vse do konca leta je beležil pozitivne rezultate. Lani so privabili preko 15.000 kolesarjev, kar je občutno več kot v letu pred tem. Letos bi morali gostititi evropsko tekmovanje v gorskem kolesarstvu ter otvoritveno tekmovanje serije svetovnega pokala, a so bili zaradi ukrepov primorani tekemovanji prestaviti.
Od države pričakujejo pomoč, saj so pomembna panoga, ki doprinaša 12,3- odstotka v bruto domač proizvod.
Ponudniki se na situacijo niso uspeli pripraviti, alternativnih vsebin in ponudb, s katerimi bi nadomestili izpad prihodkov, (še) nimajo. Kdaj in v kakšni meri bodo zamujeno lahko nadoknadili ne upajo napovedati, saj je vse odvisno od vlade in njenih ukrepov, kot tudi ukrepov ostalih držav, katere prebivalci počitnikujejo v Mariboru.

DELITE