Bog živi Slovenijo!

Zdravljica – Promocijski film predsedovanja Slovenije Svetu EU

Zdravljica s svojim brezčasnim sporočilom je bila navdih mednarodno uveljavljenemu slovenskemu režiserju Mitji Okornu, ki mu je bila zaupana priprava promocijskega filma slovenskega predsedovanja Svetu EU. Avtor je v filmu z izbranimi arhivskimi posnetki predstavil temeljno idejo evropskega povezovanja, to je življenje v miru, ali kot je spesnil dr. France Prešeren: ne vrag, le sosed bo mejak.

Promocijski film nam ob besedilu Zdravljice predstavlja temeljne evropske vrednote, ki smo jim zavezani tudi v samostojni Sloveniji. Istim vrednotam bomo zavezani tudi kot članica EU, ki s prvim julijem že drugič prevzema predsedovanje Svetu EU.

Tako je glavna prioriteta slovenskega predsedovanja, da skupaj z vsemi državami članicami okrepimo odpornost evropske povezave na krize in prihodnje izzive. Krize in izzivi, s katerimi se je EU soočila do danes so izpostavljeni tudi v promocijskemu filmu: od povojne obnove, začetkov povezovanja najprej zahodne celine in nato vzhodne Evrope, do finančne krize, množičnih imigracij, Brexita in pandemije. Vztrajanje pri sodelovanju, kljub omenjenim težkim obdobjem, potrjuje veličastnost in širino evropske ideje, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev Evropske unije in širše. Zato je sporočilo promocijskega filma, da smo veliko dosegli, a nič ni samoumevno. Tudi v prihodnje si moramo aktivno prizadevati za ohranjanje temeljnih vrednot in vztrajati pri mirnem reševanju prihodnjih izzivov.

Glasbeno izvedbo Zdravljice je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz, ki je z Okornom že večkrat sodeloval in je mednarodno priznan avtor predvsem na področju filmske glasbe. V videu Zdravljico izvaja slovenski a capella zbor Perpetuum Jazzile.

Vir: Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje

DELITE