Kmalu dom za starostnike?

Svetniki občine Gorišnica so v začetku februarja potrdili občinski prostorski načrt (OPN), s katerim se za gospodarsko dejavnost in zasebno gradnjo odpirajo številne možnosti. Obravnavali so 125 predlogov, od tega so potrdili 49, med njimi tudi dom za starostnike, ki bo zrasel na nekdanjem nogometnem igrišču.

Želja je, da bi lahko postavili dom, ki bi lahko sprejel do 70 posameznikov. Želijo si, da bi lahko njihovi občani starost preživljali doma, ne pa v hrvaških domovih kot je to praksa sedaj.

Veliko njihovih občanov svojo starost preživlja v domovih na Hrvaškem. V sedmih hrvaških županijah ob meji s Slovenijo je 169 družinskih domov, ki sprejmejo do 20 oskrbovancev in jih Hrvaška uvršča v zunajinstitucionalno varstvo, v njih pa živi več sto Slovencev.  Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je podelilo koncesijo za 11 domov, a Gorišnice med njimi ni bilo.

O povezovanju z zasebniki ne razmišljajo. Želijo si, da bi dom zgradili z občinskimi sredstvi in pomočjo države. Z gradnjo doma bi po optimističnih napovedih začeli v naslednjem letu. Prepričani so, da dom za starostnike v občini nujno potrebujejo, zato želijo investicijo hitro realizirati.

DELITE