Predsednik vlade Janez Janša na delovnem obisku v Londonu

Predsednik vlade Janez Janša se je konec meseca mudil na delovnem obisku v Londonu. Delovni obisk je potekal na povabilo predsednika Vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Borisa Johnsona.

Osrednje teme obiska v Združenem kraljestvu so bile povezane s poglobitvijo političnega sodelovanja med državama, spopadanjem z epidemijo covida-19, odnosi EU – Združeno kraljestvo, sodelovanjem med državama v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in predsedovanja Združenega kraljestva COP26, govorili pa so  tudi o aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem razmerah v Afganistanu in na Zahodnem Balkanu.

Dvostranski odnosi med državama so zelo dobri in prijateljski. Tokratni obisk je pomenil okrepitev političnega dialoga na najvišji ravni. Združeno kraljestvo je po obsegu trgovine 20. zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije. Obseg naložb v obe smeri narašča. Leta 2020 so neposredne naložbe iz Združenega kraljestva v Slovenijo dosegle 501 milijon evrov, kar uvršča Združeno kraljestvo na 9. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami pri investiranju tujcev v Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru delovnega obiska najprej srečal z novoimenovano ministrico za zunanje zadeve Elizabeth Truss. V pogovorih sta spregovorila predvsem o dvostranskih odnosih med državama, aktualnih zunanjepolitičnih temah in epidemičnih razmerah v zvezi s covidom-19. Prav tako pa sta pozornost namenila krepitvi gospodarskih povezav, boju proti kibernetskim grožnjam in poglabljanju kulturnih vezi.

Predsednik vlade je nato v spremstvu državnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Jamesa Cleverlyja obiskal Nacionalni center za kibernetsko varnost in se srečal z njegovim vodstvom. Mednarodno sodelovanje pri vprašanjih kibernetske varnosti je namreč ključnega pomena za zaščito vseh pred hibridnimi grožnjami.

Predsednik vlade se je na delovnem kosilu srečal tudi z Joaom Valom de Almeido, vodjo delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Po jutranjih srečanjih je delovni dan zaključil s srečanjem z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Povzeto po GOV.SI

DELITE