Kaj je pripeljalo do razglasitve epidemije?

V Sloveniji je znova razglašena epidemija. Z razglasitvijo epidemije so po besedah vladnega govorca Jelko Kacina pridobili tudi pravno podlago, da lahko pripravijo nekatere ukrepe. Tako je vlada na dopisni seji sprejela nove omejitve. Po polnoči se zmanjšuje dovoljeno število oseb ki se lahko zbirajo skupaj na prostem, in sicer z 10 na šest, prepovedani so vsi shodi, prireditve, verski obredi oziroma maše ob navzočnosti vernikov, poroke in vse prireditve. V torek začne veljati tudi omejitev gibanja od 21. do 6. ure zjutraj, izjeme od te prepovedi so po navedbah notrtanjega ministra Aleša Hojsa prihod in odhod na delo ter odpravljanje nevarnosti za ljudi, premoženje in življenje. Od polnoči dalje ni več možnosti prehajanja med regijami, razen za izjeme, kamor pa več ne spada koriščenje turističnih rezervacij. Preverili smo, kako stroka ocenjuje ukrepe in zakaj so tako drastični ukrepi nujni za zajezitev širjenja okužb. Več si oglejmo v prispevku.
Da je omejevanje stikov nujno nazorno kaže število naraščujočih okužb. V zadnjih 14 dneh se je število aktivno okuženih povečalo za 4897, če se je 5.oktobra v bolnišnicah na covid oddelkih zdravilo 107 ljudi, 21 na intenzivni negi in 10 na respiratorju, jih je bilo 19. oktobra 289 v bolnišnicah, na intezivni negi 55 okuženih in 27 na respiratorju.
Še danes ne vedo, kakšne posledice virus povzroča. Raziskave so do sedaj potrdile, da dolgotrajno poškoduje vse organe.
Najbolj zaskrbljujoče je, da virusa ne širijo oboleli z znaki okužbe, ampak tisti, ki znakov ne kažejo.
Analize kažejo, da naj bi bilo v začetku poletja prihodnjega leta na voljo cepivo. Po podatkih ministrstva za zdravje je Slovenija podpisala tri pogodbe za ta cepiva, tako da ga bomo zagotovo dobili, a do takrat je potrebno prebroditi kritično obdobje. Zato je ključno upoštevanje ukrepov in zaščita sebe ter drugih.

DELITE