Županov predlog diskriminira meščane?

Visoke cene ogrevanja in posledična razrešitev dolgoletnega direktorja Energetike Maribor Alana Perca razvnemajo mariborsko politiko in javnost. Mestni svetniki bodo na izredni seji prihodnji teden odločali o predlogu župana za 30-odstotno subvencijo cene ogrevanja za november in december za gospodinjstva, ki jih ogreva Energetika Maribor. A v občinski proračun se stekajo finance vseh občanov, zato je po mnenju opozicije prav, da se ob energetski krizi pomaga vsem.

Stroški ogrevanja so se generalno povišali vsem in ne le tistim, ki uporabljajo storitve podjetja Energetika Maribor in zato mestni svetniki predlagajo rešitve, ki bo pravično in vsem pomagala prebroditi visok dvig cen energentov.

Spomnimo, nekdanji direktor Alan Perc je kot ublažitev hudega porasta cen predlagal delno subvencioniranje iz naslova dobička podjetja Energetike, a ga je župan zavrnil. Naknadno je župan predlagal, da 30 odstotkov subvencionira občina, kar pa postavlja občane, ki so komitenti Energetike v neenak položaj z ostalimi občani.

Jutri bo potekala izredna seja, na kateri bodo svetniki obravnavali sklep župana o subvencioniranju cene ogrevanja za občane, ki so komitenti mariborske Energetike. Občanom bi po predlogu Arsenoviča obračunali 70 odstotkov, občini pa 30 odstotkov.

Nekdanji direktor Energetike Alan Perc je na minuli tiskovni konferenci pojasnil, da se za zakup plina za zadnje tri mesece letošnjega leta niso odločili, ker so imeli zaradi tega v prejšnjih letih težave zaradi toplejšega vremena. So pa zakupili energent za leto 2022 in tako dosegli določene prihranke.

Kritični so tudi v Listi za pravičnost in razvoj (LPR), kjer se sprašujejo, kakšne posledice bodo imele te odločitve na holding, predlog 30-odstotne subvencije za ogrevanje pa zavračajo, saj gre po njihovi oceni za nedovoljeno državno pomoč.

DELITE