Zaključek Evropskega tedna mobilnosti

Mestna občina Maribor se je letos že dvajsetič vpisala na zemljevid slovenskih občin, ki se pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti 2021. V duhu letošnjega slogana »Živi zdravo. Potuj trajnostno.« so skupaj s partnerskimi organizacijami s pestrim naborom aktivnosti spodbujali trajnostno mobilnost in zdrav življenjski slog za vse generacije. Zaključek Evropskega tedna mobilnosti pa je potekal v sklopu akcije Drugače na pot- v šolo s kolesom.

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti je v Mariboru potekala akcija Drugače na pot- v šolo s kolesom, na kateri so se udeleženci sesznanili z napotki za varno kolesarjenje.

Cilj kampanje Evropskega tedna mobilnosti je spodbujanje evropskih mestnih administracij, da začnejo s izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti ter da spodbudijo prebivalce, da začnejo razmišljati o novih možnostih potovanj, ki predstavljajo alternativo vožnjam z osebnim vozilom.

Predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOM Vinko Virtnik ocenjuje, da se kultura v prometu v zadnjih letih izboljšuje, kljub temu pa ne dosega ravni z razvitejšimi državami Evropske unije.

MOM je na področju umirjanja prometa v centru mesta že uvedla določene novosti, ena izmed teh je tudi poskusno zaprtje Starega mostu za motoriziran promet, pri čemer je vozišče namenjeno zgolj kolesarjem, pločniki pa pešcem. Izjema so taksiji, inverventna vozila in avtobusi.

Evropski teden mobilnosti je torej odlična priložnost predstavljanja trajnostnih načinov potovanj kakor tudi izzivov s katerimi se mesto sooča na področju spreminjanja vedenjskih vzorcev prebivalcev. Pripomore pa tudi k ustvarjanju napredka pri vzpostavljanju novih trajnostnih strategij za varovanje okolja.

DELITE