Za muce je zmanjkalo prostora

V mariborskem zavetišču za živali so pred dnevi zaradi zasedenosti namestitvenih kapacitet začasno zaustavili sprejem mačk, izjemoma lahko sprejmejo le bolne in poškodovane živali. Gre za težavo, s katero se v zavetišču v času mačjih kotitev spopadajo vsako leto, zato znova opozarjajo na pomen kastracije in sterilizacije. Pravega razloga, da pri lastniških živalih tega ne bi storili, namreč ni, zagotavljajo v zavetišču.

Zavetišče na Teznu smo nazadnje obiskali v začetku letošnjega leta, ko je bilo zavetišče praktično prazno. Že takrat so v zavetišču opozarjali, da gre samo za zatišje pred toplejšimi meseci, ko bodo njihove kapacitete znova na preizkušnji. In čeprav se število psov v zavetišču od takrat ni drastično spremenilo, pa je povsem drugače pri mačkah.
In čeprav je v zavetišču v tem trenutku mačk res veliko, vse še niso pripravljene na oddajo. Celoten protokol od sprejema do oddaje namreč traja več tednov.

Vsakoletni razlogi za prenatrpanost zavetišča imajo korenine tudi v nekaterih trdoživih mitih, zaradi katerih se mnogi ne odločajo za sterilizacijo in kastracijo mačk. Eden teh je recimo tudi ta, da mora mačka pred sterilizacijo imeti vsaj eno leglo mladičev.
Sterilizacije mačke se je najbolje lotiti še pred spolno zrelostjo mačke, s tem bomo preprečili tudi nekatere bolezni in agresivno vedenje v času gonitve. Razlogov za sterilizacijo in kastracijo je torej veliko, izgovor ne sme biti niti cena.

Živali, ki so v mariborskem zavetišču na voljo za posvojitev so veterinarsko pregledane in oskrbovane ter kastrirane ali sterilizirane. Tiste, ki so na razpolago za takojšnjo posvojitev si lahko ogledate na spletni strani zavetišča, pred ogledom živali, ki vas zanima, pa se je potrebno naročiti.

Če živali ne morete posvojite, bi pa vseeno radi pomagali, vam v zavetišču ponujajo tudi možnost botrstva na daljavo, s katerimi boste prevzeli del stroškov za oskrbo izbrane živali.

DELITE