Slovenski domači pripravki za hladne dni!

Zima je za marsikoga najlepši letni čas v letu, je pa tudi čas prehladnih obolenj. Prehlad povzročajo različni virusi, ki naselijo sluznico zgornjih dihal. V večini primerov bolezen izzveni sama, brez obiska zdravnika, da bi si okrepili imunski sistem in ob obolenju olajšali simptome, pa si lahko pomagamo z domačimi pripravki. Zdravilne rastline in njihovi pripravki so najstarejša oblika zdravljenja različnih bolezni, saj so jih uporabljale že naše babice in dedki. Dvema tretjinama človeštva so še danes prav zdravilne rastline glavna pomoč pri zdravljenju. Zdravilne rastline, ki se v Sloveniji najpogosteje uporabljajo so kamilica, žajbelj, rman, borovnica, šentjanževka, poprova meta, lipa in bezeg.


 • Čaji
  V obdobju prehladnih obolenj je zelo pomembno uživanje zadostne količine tekočine, kamor spadajo tudi čaji. Pomaga pitje čajev iz kamilice, bezga, koprive, lipe, materine dušice, šipka, jegliča, žajblja in trpotca. S pitjem čajev navlažimo izsušeno sluznico nosu in ust ter nadomestimo izgubljeno vodo v telesu.

  V tem obdobju si lahko pripravimo čaj po sledečem postopku: 2 žlici lipe, 2 žlici poprove mete, 2 žlici šipka ter 4 žlice robidovih in malinovih listov pomešamo skupaj. Ščepec mešanice prelijemo z 2,5 dl vroče vode in pokrito pustimo stati 15 minut ter po želji sladimo z medom.

  Žajbljev čaj je odličen za grgranje pri vnetem žrelu ter vneti ustni sluznici, saj s tem dezinficiramo ustno votlino. Grgramo mlačen čaj, ki ga pripravimo kot poparek.
 • Čebulni sirup
  Čebulni sirup uporabljamo za lajšanje kašlja. Pripravimo ga tako, da na drobno sesekljano čebulo stresemo v skodelico in jo osladimo z medom, da je z njim prekrita. Pokrito pustimo stati čez noč. Sirup uživamo čez dan po žličkah.
 • Sirup iz smrekovih vršičkov
  Recept prehaja iz roda v rod in že naše babice so ga s pridom uporabljale pri blaženju kašlja. Sirup pospešuje prekrvavitev sluznice ter razkužuje dihalne poti. Pravi čas za nabiranje smrekovih vršičkov je med majem in junijem. V visok kozarec izmenično dodajamo smrekove vršičke in sladkor. Pozorni moramo biti na to, da kozarec zapolnimo do vrha in da zaključimo s plastjo sladkorja. Kozarec zapremo in ga postavimo na sončno stran, najbolje kar na okensko polico. Vršički se medijo od enega meseca do 40 dni. Namesto sladkorja lahko uporabimo tudi med. Na podoben način pripravimo tudi sirup iz regratovih cvetov.
 • Sirup iz črne redkve
  Sirup iz črne redkve se prav tako uporablja za boj proti kašlju. Redkev izdolbemo, jo napolnimo z medom ter na dnu redkve naredimo drobno luknjo. Položimo jo na kozarec, kamor se bo počasi iztekal sirup. Uživamo 1-2 žlički sirupa dnevno.
 • Vdihavanje pare
  Vdihavanje vlažnega zraka znatno olajša težave značilne za prehladna obolenja, saj ovlaži dihalne poti, blaži simptome vnetja in odpravlja prekomerno izločanje sluzi.
 • Česen
  Česen je že od davnine cenjen kot zdravilo in je, podobno kot sol, skoraj povsod po svetu univerzalna začimba. Deluje antibiotično, zavira rast bakterij in glivic. Ima velik vpliv na imunski sistem ter zvišuje odpornost proti infekcijam. Česen je nepogrešljiv v kuhinji, kjer ga lahko uporabimo pri mnogih okusnih receptih. Prav tako pa lahko pripravimo pripravke iz česna kot so česen z medom, česnov sirup, ki imajo preventivno delovanje. Česen z medom pripravimo tako, da česen drobno narežemo in ga zmešamo z medom v razmerju 1:1. Jemljemo trikrat dnevno po eno žličko pripravka, pomešanega s toplo vodo. Za največ ohranjenih učinkovin in najboljše delovanje je priporočljivo zaužiti sveže strt česen, kar pa marsikoga odvrne zaradi njegove močne arome.

Večina preizkušenih domačih receptov pri prehladu učinkovito pomaga, zdravilne rastline učinkujejo le na patogene bakterije, torej tiste, ki povzročajo bolezen, ohranijo pa koristne organizme v telesu. Obisk zdravnika pa je vsekakor potreben, kadar znaki prehladnega obolenja brez izboljšanja trajajo več kot teden dni ter pri kroničnih bolnikih. Tudi pri nosečnicah, otrocih in doječih materah je pomembna previdnost pri uporabi domačih pripravkov ter po potrebi posvet z zdravnikom.

DELITE