Velikonočni pirhi

V preteklosti se je razvilo veliko različnih tehnik okraševanja velikonočnih pirhov. Nekatere tehnike so se ohranile vse do danes, nekatere pa so se sčasoma žal pozabile. Nove oblike okraševanja velikonočnih pirhov pa nastajajo tudi v sodobnem času. Pirhe lahko pobarvamo tudi z naravnimi sestavinami kot so kurkuma, rdeča in rjava čebula, borovnice, rdeče zelje, teran in ostale.

V nadaljevanju si podrobneje poglejmo nekaj tehnik s katerimi lahko za praznike okrasimo pirhe.

Barvanje pirhov s kurkumo

V hladno vodo stresemo kurkumo, jo počasi segrevamo ter jajca 15 minut kuhamo na majhnem plamenu. Pirhi bodo lepe rumene barve.

Barvanje z borovnicami

Borovnice kuhamo 10 minut nato pa v obarvano vodo namočimo že kuhana jajca. Tako dobimo pirhe, ki so lepe naravno modre barve.

Barvanje z rdečim zeljem

Rdeče zelje sesekljamo in kuhamo 30 minut. V tem času se bo voda obarvala vijolično. Za še boljši učinek zelje pustimo stati v vodi nekaj ur, lahko tudi čez noč. Obarvano vodo precedimo, jo malo segrejemo in ji dodamo vinski kis. Pirhi bodo tako obarvani v vijoličnih odtenkih. Če pa obarvani vodi dodamo sodo bikarbono se bodo jajca obarvala modro. Na ta način bodo pirhi dobili pastelne odtenke svetlo modre barve.

Barvanje s teranom

Pirhi kuhani v terani so lepe vijolične barve z vmesnimi se svetlikajočimi kristalčki. Jajca v posodi za kuhanje prelijemo s teranom in jih kuhamo približno 15 minut. Pustimo da se v posodi ohladijo, nato jih vzamemo ven in odložimo na papirnate brisačke. V teranu jih lahko tudi pustimo namočene do naslednjega dne.

Okraševanje pirhov s servietno tehniko

Serviete razrežemo ali pa iz njih izrežemo motive, ki so nam všeč. Odstranimo zgornji sloj in nato na del jajca, kamor bo prišel izrezan del motiva, s čopičem nanesemo doma narejeno lepilo iz moke in vode ali pa preprosto jajčni beljak. Na namazani del damo servieto, ga s prsti zalepimo in nato celo jajce premažemo z lepilom ali beljakom.

Za konec pa še nasvet, da lahko jajca kuhamo v vodi in kisu v razmerju 1:1, da se ta pobelijo, saj se barva lepše prime na bela jajca. Želimo vam prijetno barvanje pirhov in lepe velikonočne praznike.

DELITE