Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik!

Za kristjane je to praznik upanja in veselja, saj verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter s tem prinesel upanje za vse.

Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po smrti, na nedeljo pa je vstal od mrtvih. Teden pred veliko nočjo se imenuje sveti teden, ki se prične s cvetno nedeljo. To je zadnja nedelja predno nastopi veliko noč. Verniki na Cvetno nedeljo blagoslovijo oljčne vejice ali butare. Na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje s svojimi apostoli. Takrat utihnejo cerkveni zvonovi, kot spomin na Jezusovo trpljenje in smrt ter začnejo ponovno zvoniti v nedeljo zjutraj in s tem oznanijo Jezusovo vstajenje.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedi, ki se nato zaužijejo za nedeljski zajtrk.

Kaj simbolizirajo tipične velikonočne jedi?

  • Suho meso simbolizira Kristusovo telo,
  • rdeči pirhi kaplje Kristusove krvi,
  • jajca kot simbol pomladi, oznanjujejo novo življenje,
  • hren žeblje s katerimi so Kristusa pribili na križ,
  • kruh predstavlja življenje,
  • potica pa simbolizira Kristusovo krono iz trnja.

Velika noč nima vsako leto istega datuma, je premakljiv praznik. Praznuje se na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni in je tako vsako leto med 22. marcem in 25. aprilom. Pravoslavci za izračun velike noči uporabljajo julijanski koledar. Običajno jo praznujejo teden ali dva za zahodnimi cerkvami, ki sledijo gregorijanskemu koledarju.

DELITE