Vam teče iz nosu ali težko dihate?

V poletnih mesecih kar precejšnje število ljudi prizadene sezonski alergijski rinitis, ki mu pravimo tudi seneni nahod. Povzročajo ga pelodi zelišč, trajnic, trav, žita, dreves in grmovnic. Ti pelodi spadajo v veliko skupino alergenov, ki pridejo v telo skozi dihala.

Grška beseda alergija pomeni reagirati drugače.

Alergije

Za uspešno odkrivanje in zdravljenje alergij so zelo pomembni simptomi, na katere moramo biti pozorni. Alergijske bolezni se lahko pojavijo v kateremkoli življenjskem obdobju, večina pa se jih pojavi že v otroštvu. Znaki senenega nahoda so kihanje, smrkanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos. Očesne veznice in beločnica se vnamejo in pordijo. Sluznica nosu oteče in postane modrikasto pordela. Nos se zamaši in pojavi se izcedek. Pojavijo se lahko tudi glavobol, kašelj in izguba apetita. Včasih ljudje te znake zmotno pripisujejo prehladu.

Najpogostejši alergeni v poletnih mesecih:

  1. Poletno sadje in zelenjava lahko pri nekaterih posameznik povzroči sindrom ustne alergije, kjer sočnemu ugrizu v breskev, melono, jabolko, zeleno ipd. sledijo mravljinci v ustnicah.
  2. Nenadne spremembe v vremenu lahko sprožijo astmatični napad. Veter raznosi pelode in plesni ter vpliva na tiste, ki trpijo za takšnimi alergijami.
  3. Dim tabornega ognja. Pečenje koruze ali sedenje ob tabornemu ognju je veliko manj zabavno, če vodi v astmatični napad, saj je dim pogost sprožitelj astme. Sedite raje na zavetrni strani, čim dlje od ognja.
  4. Piki žuželk. Pik ose, čebele, sršena ali rdečih mravelj pri nekaterih posameznikih lahko sproži smrtno nevaren alergijski odziv. Med vrtnarjenjem ali delom zunaj se pokrijte, izogibajte se nošenju pisanih oblačil, ne uporabljajte parfumov in pazite, ko pijete ali uživate sladko hrano. Adrenalin v žepu vam lahko reši življenje.
  5. Klor. Vonj po kloriranih bazenih je dražeč in lahko povzroča simptome astme ali alergije. Ne pokvarite si poletja in če imate težave, obiščite alergologa. Primerna diagnoza in zdravljenje omogočata ugotovitev povzročitelja in izdelavo osebnega načrta zdravljenja.

Lajšanje težav

Alergenom se je priporočljivo izogibati, kar je pri mačjih dlakah laže in teže pri alergijah na sonce ali pelod. Pri zadnji je pelod v zraku tudi tri kilometre stran od samega vira. Priporočljivi sta zračenje prostorov v jutranjih in večernih urah in načrtovanje dopusta v kraje z drugačnim podnebjem, kjer lahko uidete cvetnemu prahu rastlin, ki cvetijo kratek čas, denimo brezi. Medikamentozno zdravljenje lajša seneni nahod, pomagajo še nosna pršila, kapljice z antihistaminiki (olajševalni učinek) ali glukokortikoidi (preprečevalni učinek), katerih delovanje je protivnetno. Rekreacijo prilagodimo pelodu v zraku, ki ga je po dežju manj. Tudi perilo, ki ga sušimo na prostem, lahko prenaša alergene. Ključna sta torej izogibanje alergenom in skrb za blaženje posledic alergijskih reakcij na koži. 

DELITE