V Slovenijo končno prihajajo Michelinove zvezdice!

Michelinove zvezdice prihajajo prihodnje leto tudi v Slovenijo. Ta prepoznavnost bo našo državo v letih 2020 in 2021 stala nekaj manj kot milijon evrov.

Ustvarjalci Michelinovega kulinaričnega vodnika za ocenjevanje restavracij v razvitejših državah običajno ne zaračunavajo, v nekoliko manj prepoznavnih državah pa se njihov obisk in ocenjevanje plačujeta. Tako bo tudi v Sloveniji in čeprav so nekaj let na Slovenski turistični organizaciji – STO, zatrjevali, da za to ne bodo plačali, so se letos vseeno odločili za ta korak. Vodnik bo namreč Slovenijo postavil na zemljevid najboljših kulinaričnih destinacij. V STO pa verjamejo, da bodo s tem pritegnili veliko število turistov na eni strani ter zagotovili kar nekaj novih zaposlitev na drugi.

Kot je pojasnil mednarodni direktor prodaje in marketinga pri Michelinu, Romain Perrier, so ocenjevalci vodnika v Sloveniji že zadnjih 12 mesecev, so zapisali na portalu 24ur.

Zgodba Michelinovih zvezdic

Michelinov kulinarični vodnik je nastal kot stranski produkt pri pospeševanju prodaje Michelinovih pnevmatik, njegove korenine pa segajo v daljno leto 1900. Prvi vodnik sta izdala brata Édouard in André Michelin. Namenjen je bil francoskim voznikom, v njem pa sta jim podala koristne informacije za njihovo pot. Prvi Michelinov vodnik je bil brezplačen, brata pa sta ga dala natisniti v skoraj 35 tisoč izvodih. Vključeval je zemljevide, navodila za popravilo in zamenjavo pnevmatik, sezname avtomehaničnih delavnic, hotelov in bencinskih črpalk po vsej Franciji.

Danes je ta vodnik krepko prerasel svoje začetke in kljub temu, da so Michelinove zvezdice dvorezni meč, saj so za kuharje in lastnike restavracij na eni strani blagoslov, na drugi pa kar drobno prekletstvo, nihče ne more zanikati, da z njimi restavracija pridobi kar nekaj gostov, v vsakem primeru pa postane bolj prepoznavna in dobi nekakšen prestižni prizvok.

Čeprav so na začetku podeljevali zgolj po eno Michelinovo zvezdico, danes ni več tako. Že leta 1931 je bil namreč uveden hierarhični sistem, ki velja še danes. Ena zvezdica pomeni, da gre za zelo dobro restavracijo, v kateri se je vredno ustaviti na poti. Dve zvezdici se dodelita odlični restavraciji, za obisk katere je vredno zaviti s poti. Tri zvezdice, kar je tudi najvišja možna ocena, pa lahko dobi izjemna restavracija, za obisk katere je vredno organizirati tudi posebno potovanje.

Restavracije ocenjujejo anonimni ocenjevalci, ki se potikajo po vsem svetu in nenapovedano obiskujejo restavracije ter okušajo njihovo hrano. Njihova identiteta ne sme nikoli postati poznana, zato se med drugim dobivajo celo na skrivnih sestankih, kjer se pogovorijo o svojih izkušnjah. Seveda pa morajo kaj hitro po preizkušanju posamezne restavracije sestaviti tudi podrobno poročilo.

Naši sosedje, Hrvati, že imajo nekaj Michelinovih zvezdic, vendar je njihovo število mnogo manjše kot v nekaterih drugih evropskih državah. Po podatkih iz lanskega leta jih je daleč največ v Parizu – 148. Za Parizom sledi London, s 87 restavracijami z Michelinkami, za njima pa caplja Barcelona, s številom 32. V top 10 mestih v katerih najdemo največ restavracij z Michelinovimi zvezdicami najdemo še Bruselj, Amsterdam, Madrid, Berlin, Lyon, Anwerpen in Rim.

Slovenija je že danes odlična kulinarična destinacija

Čeprav v Sloveniji za enkrat še nimamo Michelinovih zvezdic, pa se v zadnjih letih Slovenija vse bolj uveljavlja kot pomembna kulinarična turistična destinacija. V državi imamo kar nekaj vrhunskih restavracij z različnimi koncepti, vendar z odlično hrano, ki jo pripravljajo vrhunski kuharski strokovnjaki.

Vrhunsko kulinariko slovenskih mojstrov lahko občasno okušajo tudi navadni smrtniki, saj že nekaj let v Sloveniji dvakrat na leto poteka  Teden restavracij. To je prireditev, ki traja 10 dni, na kateri se z vrhunskimi meniji po enotni ceni, ki je na zadnjem – jesenskem – Tednu restavracij znašala 19€, predstavljajo vrhunske restavracije. Le-te morajo obiskovalcem za omenjeno ceno ponuditi vsaj 3-hodni meni. Selektor Tedna restavracij povabi k sodelovanju restavracije, ki so si ob predhodnem obisku prislužile vsaj en srček glede na kriterije kulinaričnega portala Šola okusov. Vodja Tedna restavracij je Violeta Mencinger.

Kako kakovostna kulinarična destinacija je Slovenija pa priča tudi to, da je Svetovna turistična organizacija – UNWTO, naziv ambasadorke za gastronomski turizem namenila prav slovenski kulinarični mojstrici, Ani Roš.

Vrhunsko kulinariko lahko v Sloveniji po zmernih cenah okušamo v okviru projekta Teden restavracij. (foto: Maja Horvat)
DELITE