V jesen s Festivalom Maribor

Jesen na mariborskih glasbenih odrih bo tudi letos napovedal Festival Maribor. Gre za festival z dolgoletno tradicijo, ki leto za leto postreže z vrhunskim naborom mednarodno uveljavljenih glasbenih umetnikov in poznavalskim izborom mladih talentov. Festival v organizaciji Narodnega doma Maribor bo letos potekal med 16. in 25. septembrom.

V Narodnem domu Maribor letos obljubljajo avanturistični festival. Ne samo zaradi festivalskega programa, pač pa tudi zaradi razmer, ki vladajo v družbi. Kljub številnim omejitvam in težavam, je zadovoljstvo, da se živi glasbi ni potrebno odpovedati, veliko.
Skoraj dve leti trajajoča pandemija, sicer s kratkimi obdobji navidezne normalnosti nas je spomnila, da sta optimizem in zmožnost hitrega prilagajanja, temeljni veščini za preživetje, sporočajo iz Narodnega doma Maribor.

Osrednji gost festivala bo izjemni severnomakedonski pianist Simon Trpčeski. Posebno in nekoliko nenavadno glasbeno doživetje bo predstavljal njegov projekt Makedonissimo, ki vključuje nabor severnomakedonskih plesov in nekaj spevov, ki dodajo šarm inštrumentalnim dimenzijam projekta.

Tudi letos se nadaljuje sodelovanje Festivala Maribor in Slovenskega narodnega gledališča. Simfonični orkester SNG Maribor tako v sodelovanju s Slovenskih tolkalnim projektom SToP pripravlja tolkalski sprektakel Simfonično popotovanje ritma.

Otvoritveni koncert Festivala Maribor bo sicer Ognjemet ritmov in občutij. Koncertu bo v Veliki dvorani SNG Maribor mogoče prisluhniti v četrtek ob 19.30.

DELITE