Stekla dolgo pričakovana obnova

Obnova Doma kulture v Rušah je že dolgoletna želja Občine Ruše in vseh občanov, ki jim je kultura blizu. Mesec junij prinaša prve korake proti celoviti Doma kulture, ki je trenutno v zares slabem stanju. Obnova objekta bo zaradi obsega prenove potekala v več fazah, Ruše pa bodo ob zaključku projekta bogatejše za sodoben kulturni dom.

Ruški Dom kulture zaenkrat izgleda še precej klavrno. V kolikor pa bodo v Rušah uspeli uresničiti zastavljeni cilj po celoviti obnovi, pa bo kraj dobil sodoben objekt, ki bo postal stičišče kulturnega in tudi družabnega življenja v Rušah. Prenove bo sprva deležna zunanjost Doma kulture, kjer pa bo potrebno prisluhniti tudi zaščitnikom kulturne dediščine.

Projekt je zaradi obsega obnove razdeljen v več faz. V prvi fazi se bodo v Rušah lotili obnove fasade in stavbnega pohištva, ki jo bodo kot rečeno opravili pod konzervatorskim nadzorom. Dom kulture s tem ne bo pridobil samo sveže podobe, pač pa bo energetsko varčnejši in tudi varnejši za mimoidoče. Financiranje obnove bo občina krila iz lastnih virov in s pridobljenimi nepovratnimi sredstvi.

Gre za prvo fazo prenove objekta, s katero bodo v Rušah poskrbeli za najnujnejšo obnovo Doma kulture. V prihodnosti se, da bi bil objekt energetsko še varčnejši, napoveduje tudi sprememba energenta za ogrevanje, prenove pa bo deležna tudi notranjost kulturnega doma.

Izvajalec je projekt obnove objekta sicer že začel, dela pa naj bi predvidoma trajala do avgusta letos.

DELITE