Spremenjene navade za boljšo hrano

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo raziskovali spremembe potrošniških navad in drugačen njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Tako smo spremljali letošnji izbor najbolj inovativnih živil, obenem pa raziskovali, kaj se dogaja z razprodajo slovenskega elitnega mesa. V trgovskih katalogih se je pojavila akcijska ponudba, ki je žaljiva za kmeta, potrošniku pa močno izkrivlja sliko o realni vrednosti hrane.

Raziskave kažejo, da se v tem času zelo spreminjajo navade potrošnikov in njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano, kar se na trgu odraža s še bolj raznoliko ponudbo v Sloveniji proizvedenih kakovostnih živil. Tudi potrošniki postajajo bolj zahtevni in želijo boljšo, inovativno, hrano.

Sodobni čas postavlja pred proizvajalce živil posebne izzive, kot so visoka pričakovanja potrošnikov, močna mednarodna konkurenca, trenutno pa tudi aktualna dogajanja, povezana z obvladovanjem in posledicami pandemije. 

Prijavitelji morajo v prijavi nasloviti tudi cenovno konkurenčnost proizvoda in dostopnost za širšo populacijo, kar je letos uspelo tudi…

In če pišemo zgodbe uspeha v enem sektorju, se v drugem stvar sesuva sama vase. Akcija določenih mesnih izdelkov z elitno oznako “Izbrana kakovost Slovenije” se v dveh trgovskih ponudnikih trenutno prodaja po znižani ceni, tudi za petdeset odstotkov.

Kmetje se sprašujejo, kako je mogoče, da se najboljše meso prodaja pod ceno. Na kmetijsko-gozdarski zbornici ob tem opozarjajo, da so rejci za tovrstne akcije premalo plačani. Urejenost sektorja tako ostaja utopija, saj se po letih in letih opozarjanja stvar ne uredi.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prejetih obvestil 17. januarja letos o nepravilnostih pri prometu z govejim mesom “izbrana kakovost Slovenija” uvedla inšpekcijske postopke, a nepravilnosti ni ugotovila. 

DELITE