Slivova marmelada naših babic

Se spomnite, kakšno slivovo marmelado so včasih kuhale naše babice? Prav takšno smolnato strukturo, z vmesnimi koščki lupine, dobimo z dolgim kuhanjem na štedilniku in nenehnim mešanjem marmelade, da se ne prismodi. Da pa nam ne bo treba ure in ure stati za štedilnikom, lahko podobno marmelado pripravimo tudi v pečici. Če pa imamo čas in voljo, pa seveda marmelado lahko pripravimo tudi na štedilniku in tako pripravimo čisto takšno slivovo marmelado, kot so jo kuhale naše babice.

Pečena slivova marmelada

–          6 kg sliv

–          1,2 kg sladkorja

–          Vanilin sladkor

–          Sok 2 limon

–          Rum po okusu

Slive operemo in razkoščičimo ter jih damo na večji pekač. Lahko jih samo razpolovimo ali pa jih narežemo na manjše koščke. Pečico segrejemo na 170°C. Slive položimo v pekač s peki papirjem in jim dodamo sladkor in vanilin sladkor. Pazimo, da ne segajo čisto do roba pekača, saj bi nam tako med peko tekočina uhajala čez rob. Marmelado občasno premešamo (približno na 20 minut) in ko se slive zmehčajo in spustijo sok, primešamo še rum in limonin sok. Po kakšnih treh urah, ko tekočina izpari, je marmelada pripravljena. Še vročo napolnimo v sterilizirane kozarce, jih tesno zapremo, pokrijemo in pustimo, da se ohladi

.

Če želimo marmelado z manjšimi koščki, slive bolj drobno narežemo. Bolj gladko strukturo marmelade pa dobimo tako, da jo delno ali popolnoma zmiksamo s paličnim mešalnikom. Gostoto marmelade preverimo tako, da vzamemo žličko marmelade, jo damo na krožnik in pustimo, da se ohladi. Če ohrani obliko in se ne razlije, je marmelada pripravljena.

Uporabimo lahko navaden sladkor, ali pa ga zamenjamo s trsnim ali kokosovim. Po okusu lahko zraven sladkorja dodamo tudi cimet ali ingver v prahu, za bolj klasično različico marmelade pa se držimo napisanega recepta.

Foto: Mateja Kilar

DELITE