SESTAVINE V DOMAČI LEKARNI

V zimskih dneh so pogosta virusna obolenja, prehladi in gripe, ki nam lahko precej zagrenijo vsakdan. Obisk zdravnika ni vedno nujen, saj si lahko pomagamo z naravnimi pripravki iz domače lekarne. Katere pa so naravne snovi, ki imajo vpliv na zdravljenje in katera so nam lahko v pomoč, če zbolimo, pa poglejmo v nadaljevanju.

ALICIN

Alicin je snov, ki jo v največjih količinah najdemo v česnu, vsebujeta pa jo tudi čebula in čemaž ali divji česen. Je »naravni antibiotik« saj deluje proti bakterijam, prav tako pa deluje tudi proti virusom, glivicam in zajedavcem. Z žvečenjem peteršilja se izognemo neprijetnemu zadahu, ki nastane zaradi žveplovih spojin v česnu.

AZULEN

Azulen je glavna zdravilna učinkovina kamilice, ki deluje protivnetno. Grgranje kamiličnega čaja je priporočljivo pri bolečem žrelu. Kamilica prav tako pomaga pri vnetjih ustne votline ter pri zniževanju povišane telesne temperature.

LIMONEN in TIMOL

Limonen je terpen z vonjem po limoni, ki se nahaja v začimbah in številnih eteričnih oljih. Najdemo ga v eteričnih oljih citrusov, kumine, bora, smreke, jelke, materine dušice, mete, sivke, rmana, ameriškega slamnika ter v številnih drugih rastlinah. Timol je sestavina eteričnega olja, ki jo najdemo v žajblju, timijanu, materini dušici ter dobri misli. Zelišča lahko uporabljamo za različne čaje, prevretke, poparke, pri uporabi eteričnih olj pa je pomembna previdnost in znanje za pravilno uporabo.

INHIBIN

Inhibin se nahaja v vseh vrstah medu, ki ni termično obdelan. Med deluje protimikrobno, priporoča se uporaba pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema. Propolis je kombinacija protivnetnih snovi, ki deluje na bakterije, glivice in viruse. Uporaba propolisa se svetuje pri dolgotrajnih vnetjih, prav tako pa je zelo učinkovit pri oslabljenem imunskem sistemu.

KARVON

Karvon je sestavina eteričnih olj v rastlinah, ki so znane tudi kot začimbe. Sem spadajo navadni koper, kumina in meta. Največ karvona vsebujejo semena kumine, saj predstavlja kar 50-70 % eteričnih olj v kumini in ji daje tipičen vonj. Karvon učinkovito deluje proti prebavnim težavam ter blaženju neprijetnih krčev v prebavnem traktu. Za zdravilne namene se uporabljajo posušena semena, ki z mletjem sprostijo eterična olja. Iz čajne žličke mletih semen se pripravi poparek, ki se ga uživa trikrat dnevno po eno skodelico. Kuminovo olje, ki se vtira v predel pljuč, se uporablja za lajšanje izkašljevanja pri bronhitisu. Semena kumine se uporabljajo tudi za začinjanje različnih jedi, listi kumine pa se lahko dodajajo solatam ali juham.

OLEUROPEIN

Oleuropein je izvleček listov oljke, ki vsebuje antioksidante ter vitamin C. Liste oljk in njihove izvlečke so uporabljali že v starem Egiptu v medicinske namene, nato pa se je vedenje o njihovi zdravilnosti porazgubilo in jih v starih knjigah o zdravilstvu zasledimo zelo redko. Njihova učinkovitost se ponovno odkriva in potrjuje v novejših raziskavah. Oljčni listi so zdravi, so pa tudi zelo grenki in ravno oleuropein jim daje grenkobo. Uživa se jih lahko v obliki čaja, ekstrakta ali v kapsulah, polifenolne snovi in oleuropein v oljčnih listih pa pomagajo pri prehladih, gripi ter virusnih infekcijah.

LIMONEN najdemo tudi v eteričnih oljih citrusov.
DELITE