Prostofer po novem tudi v Mariboru

Mestna občina Maribor se je danes pridružila 88 mestom po Sloveniji, kjer že deluje oblika prostovoljskega projekta zavoda Zlata mreža za mobilnost. Prostofer bo od 1. julija naprej po opravkih vozil občanke in občane starejše od 65. let, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Prostofer uporabnikom omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovskih centrov ipd.

S 23. junijem prične delovati Prostofer klicni center na številki 080 10 10, kamor bodo lahko uporabniki 3 dni pred predvideno obveznostjo poklicali in prevoz tudi naročili. Na brezplačni telefonski številki je prevoz možno naročiti med ponedeljkom in petkom med 8. in 18. uro.

V Mariboru sta trenutno na voljo 2 električni vozili, ki bosta namenjeni izključno za opravljanje nujnih brezplačnih prevozov za starejše občanke in občane. V Zavodu Zlata Mreža so ob uradnem pričetku obratovanja sistema Prostofer izrazili zadovoljstvo, da se je Maribor, kot 6. Mestna občina pridružil mreži. Hkrati pa gre za trenutno največjo občino mreže Prostofer.

S projektom se povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in se izboljšuje njihova mobilnost. Poleg tega se izboljšuje varnost v cestnem prometu in povečuje socialna vključenost starejših na splošno, obenem pa povečuje cenovna dostopnost prevozov.

Glede na to, da se starostna meja dviga in da se število starostnikov povečuje, postajajo potrebe po skrbi za starejše vse večje. Prostofer je eden od projektov, ki na celovit način rešuje problematiko mobilnosti starejših občanov, zato k projektu v zadnjem času intenzivno pristopajo številne slovenske občine, ki želijo svojim starejšim občanom ponuditi možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.

DELITE