Prleška gibanica

Prleška gibanica je tradicionalna lokalna jed, ki si zagotovo zasluži večjo prepoznavnost. Receptura se prenaša iz roda v rod in lahko bi rekli, da ima skoraj vsaka gospodinja v Prlekiji svoj recept za pripravo gibanice. Recepti so se ohranili skozi mnogo rodov, vedno znova so se nekoliko spreminjali in tako se je prleška gibanica sčasoma iz glavne jedi spremenila v sladico.

Kot glavna jed je bila gibanica nesladkana, pečena v krušni peči in lončeni posodi. Recept je povzet iz spletne strani prleska-gibanica.si.

SESTAVINE:

Vlečeno testo:

  • 50 dag pšenične moke
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • mlačna voda po potrebi

Skutin nadev:

  • 1 kg polnomastne skute
  • 3 žlice kristalnega sladkorja
  • šepec soli

Smetanov poliv:

  • do 1 l kisle smetane
  • 3 jajca

Maščobni poliv:

  • 10 dag masla ali rastlinskega olja

POSTOPEK:

Moko presejemo, dodamo maščobo, kis, sol in jajce ter med gnetenjem prilivamo vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane gladko in elastično, nato ga namažemo z maščobo, da pokrito počiva vsaj 30 minut.

Za skutin nadev k skuti dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo. Cela jajca počasi razžvrkljamo s kislo smetano in tako je pripravljen smetanov poliv, za maščobnega pa stopimo maslo ali uporabimo rastlinsko olje.

Priporoča se uporaba okroglega lončenega pekača s premerom približno 35 cm, ki ga premažemo z maščobo. Spočito testo razvaljamo, ga nekoliko razvlečemo, položimo preko pekača ter ga razvlečemo po prtu potresenem z moko, da gleda čez obod sklede toliko kot je široka. Tako ga pustimo nekaj minut, da se osuši in nato ga razrežemo na 4 do 8 enako velikih delov, po navadi 6, tako da zareze segajo skoraj do dna pekača in ima gibanica 5 do 9 plasti vlečenega testa.

Prvo plast testa premažemo z maščobnim polivom in nanjo razvlečemo naslednjo plast testa. Na drugo plast testa enakomerno razdelimo skutin nadev, pokapamo s smetanovim in nato še z maščobnim polivom. Čez pekač razvlečemo naslednji del testa, dodamo skutin nadev ter smetanov in maščobni poliv. Tako ponavljamo do zadnje plasti in na vrhu testo bogato premažemo s smetanovim polivom.

Prleško gibanico nato na več mestih prebodemo s tanko iglo do dna pekača. Pečemo jo v prej ogreti pečici 40 minut na 200°C. Pečeno po želji potresemo s sladkorjem v prahu in jo režemo na trikotnike ali pravokotnike.

DELITE