Priprava domače ozimnice

Zakaj ne bi pozimi odprli kozarec pripravljene ozimnice iz domače zelenjave? Sledijo trije enostavni recepti, ki so vam lahko v pomoč pri pripravi.

Paradižnikova omaka za pico

–          6 kg paradižnika

–          2 žlički medu

–          Sol

–          Bazilika ali origano

–          Poper po želji

–          Olivno olje

Operemo paradižnike in jih narežemo na manjše kose. Pokuhamo jih v lastnem soku in jih precedimo, ko se lupina loči od paradižnika. Ko odteče večina vode, nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju. Dodamo sol, poper, žličko medu in baziliko ali origano. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in kuhamo še tako dolgo, da dobimo željeno gostoto. Napolnimo v sterilizirane kozarce, po vrhu prilijemo olivno olje in takoj zapremo ter jih pokrijemo, da se počasi ohlajajo.

Domača sušena začimbna mešanica (»vegeta«)

Z okusno začimbo mešanico lahko obogatimo praktično vsako jed, odlična je tudi kot dodatek enolončnicam in juham ter tudi raznim omakam. Potrebujemo:

–          1 kg pora

–          1 kg korenja

–          1 kg korenine peteršilja

–          1 kg zelene

–          500 g čebule

–          200 g česna

–          2 papriki

–          Sveža zelišča (npr. drobnjak, bazilika, peteršilj)

–          350 g soli

Zelenjavo očistimo, olupimo in narežemo na čim manjše koščke, prav tako natrgamo zelišča. Vse skupaj položimo v pekač na peki papir in sušimo v pečici pri temperaturi 50°C nekaj ur. Lahko sušimo tudi v sušilniku in preverjamo sproti kdaj je dovolj suho.

Ohlajeno zmes damo v mešalnik in zmeljemo. Na koncu primešamo še 350 g soli in shranimo v steklene kozarce.

Sataraš

Za približno 6 kozarcev potrebujemo:

–          3 kg paradižnika

–          3 kg paprike

–          600 g čebule

–          3 dl olivnega olja

–          Sol po okusu

Paradižnik in papriko operemo. Paradižnike olupimo in sicer tako, da jih za krajši čas potopimo v vrelo vodo. Oboje narežemo, čebulo pa nasekljamo. Na olivnem olju prepražimo osoljeno čebulo in nato dodamo papriko ter dušimo 10 minut. Ko dodamo paradižnik dušimo še približno 15 minut. Še vroč sataraš shranimo v vroče, sterilizirane kozarce, jih dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladijo.

DELITE