Prihaja vrhunec gripe

V Sloveniji je od konca septembra do konca leta 2019 bilo potrjenih okoli 220 primerov gripe. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav pa kažejo, da vrhunca sezone gripe ne bo pred koncem januarja.

Bolezenski znaki pri gripi nastopijo hitro, od 1 do 3 dni po okužbi. Za pravo klinično sliko gripe je značilen nenaden začetek z mrazenjem, utrujenost, povišana telesna temperatura, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izcedek iz nosu in pekoč občutek v žrelu. Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje.

Podatkov o precepljenosti prebivalstva med sezono ne zbirajo. Podatke zberejo in analizirajo po koncu sezone gripe, ko so na voljo poročila iz zdravstvenih domov in ambulant koncesionarjev.

Cepljenje proti gripi se prične proti koncu jeseni in traja vse dokler število obolenj z gripo ne prične upadati. Ker pa se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo tisto leto krožili. In ravno iz tega razloga je treba cepljenje prosti gripi ponavljati vsako leto.

Cepiva proti gripi je dovolj. Skrb, da bi cepiva zmanjkalo je torej odveč.

DELITE