Pričakujemo, da bo Velika Britanija prišla na rumeni seznam!

Vlada v Londonu je pred dnevi objavila seznam varnih držav, za katere velja, da državljanom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ob vrnitvi iz njih ni treba opraviti 14-dnevne osamitve. Na seznamu smo lahko našli države z slabšo epidemiološko sliko a na njem nismo našli Slovenije. Se sprašujete zakaj?

Na seznamu 75 držav in britanskih čezmorskih ozemelj tudi ni ZDA ali Kitajske, so pa na njem med drugim vse tri sosede Slovenije.

Verjetno je vsak od nas najprej pomislil na kak neugoden razlog, da smo za London kljub navidezni naklonjenosti med državami nepomembni ali da ne zaupajo naši epidemiološki sliki, je najverjetnejša razlaga ta, da izvajajo reciprociteto – Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je namreč bilo in še ostaja na rdečem slovenskem seznamu, kar pomeni, da se ob prihodu iz Otoka v Slovenijo mora vsak (razen redkih izjem) odpraviti v samoizolacijo.

Tako vrača Velika Britanija žogico Sloveniji kljub veliko slabši lastni epidemiološki sliki mi se pa sprašujemo, kdaj bo Slovenija uvrstila Veliko Britanijo na rumen seznam, kar bi pomenilo vstop brez karantene vsaj za državljane Slovenije, ki so trenutno na Otoku.


Prikaz uvoženih primerov okužb z novim koronavirusom.

DELITE