Pravljični svet

V Bralnem izzivu 2020 v skupini A (od 5 do 10 let) najdemo pravljici Dijane Žiberne Zeleni traktor in slon ter Brede Mulec Aleksander in vurberški zmaj.

Dijana Žiberna: Zeleni traktor in slon

Slikanica Zeleni traktor in slon je namenjena predšolskim otrokom in je nastala po ideji dveletnega Tima, avtoričinega sina, kar je zagotovo njena dodatna vrednost. Knjiga je poleg zabavne vsebine tudi poučna, saj se otrok hkrati uči lepega izražanja in slovenščine. V knjigi je tako veliko dvojine, ki predstavlja težavo večini otrok ter uporaba besednih zvez kot so race na vodi, ribe pod vodo, konji rezgetajo, krava muka in ostale. Celotna vsebina knjige je tako zasnovana na podzavestnem učenju otrok. Na koncu knjige se nahaja vprašalnik s katerim starši preverijo kako pozorno so otroci poslušali pravljico in kaj so si najbolj zapomnili. Postavljanje vprašanj tako spodbudi komunikacijo med bralcem in otrokom. V knjigi je tudi pobarvanka in otroci traktor lahko pobarvajo s poljubno barvo in tako lahko pravljica govori tudi o modrem traktorju in slonu, rdečem ali pa vijoličnem. Skupaj z otrokom je na koncu priporočljivo pravljico obnoviti in se še enkrat sprehoditi po kmetiji skupaj z glavnima likoma, kar zabava tako otroke kot odrasle, saj so njihovi odgovori kreativni in polni otroške domišljije.

»V mali vasi, na mali kmetiji sta se igrala, smejala, jedla in pila, spala, po vodi čofotala najboljša prijatelja zeleni traktor in slon. Vsak njun dan je bil poln dogodivščin. Te zanima, kako sta preživela sončno nedeljo?«

Breda Mulec: Aleksander in vurberški zmaj

Breda Mulec je napisala vrsto zgodb za otroke o prijateljstvu med dečkom Aleksandrom in kačjim otrokom, zmajčkom po imenu Vurko s katerim skupaj odkrivata grad in njegovo okolico. Slikanica Aleksander in vurberški zmaj oživlja ustno izročilo starih pripovedk in legend. Vurberški grad, ki se nahaja v bližini Ptuja, nad levim bregom Drave je namreč premalo znana zgodovinska in literarna znamenitost. Tu so sežigali čarovnice, prav tu naj bi se skrivala tudi Veronika Deseniška z detetom in številne druge zgodbe, ki izhajajo iz že skoraj pozabljenih legend o splavarjih, vurberških zakladih, energetskih točkah, sovinih duplah. Slikanica predstavi srčno prijateljstvo med dečkom in zmajčkom ter njune skupne avanture pri odkrivanju gradu z okolico.

Za konec pa še odlomek iz slikanice, ki je namenjena tako mlajšim kot tudi starejšim: »Zmaj Vurko in Aleksander sta veselo skakala in tekala ob skrivnostnih poteh ob reki Dravi. Tu in tam sta jo rada ponagajala dedku Frančku, ki je lovil ribe. V Dravo sta metala kamenčke, seveda pa to ni bilo po godu dedku, saj sta mu s kamenjem plašila ribe. Nenadoma je zmaj začel kričati: »Pošast, pošast!«

DELITE