Pravljični svet Svetlane Makarovič

Svetlana Makarovič, rojena leta 1939 v Mariboru, je znana avtorica za odrasle, mladino ter vodilna slovenska pisateljica pravljic za otroke. Za slednje je ustvarila številne brezčasne slikanice, ki najdejo posebno mesto na knjižni polici in prav tako tudi v otroških srcih. Naj omenimo samo nekaj naslovov kot so Tacamuca, Sovica Oka, Strahec v galeriji, Zajček gre na luno in ostale. V sklopu Bralnega izziva 2020 najdemo med seznamom knjig v skupini A (od 5 do 10 let) tudi Sapramiško, Pekarno Mišmaš in zbirko pravljic Zlata mačja preja.

Sapramiška (1976)

Miška Sapra je imela svoj dom na robu travnika v skednju. Od sestrične je v dar dobila tri lešnike in ko je hotela pojesti prvega si je zlomila zob. Odločila se je, da bo odšla poiskat pomoč pri strtju lešnikov. Najprej je srečala zajca, ki se zanjo ni zmenil, nato je prišla do veverice, ki je lešnik raje pojedla kot strtega vrnila miški. Prišla je do žabice, ki ji je želela pomagati, a je nehote vrgla in izgubila lešnik. Prav žabica pa je miško prepričala, da gre k zobozdravniku detlu, ki ji je popravil zlomljen zob. Sapramiška je veselo odkorakala domov, na poti je srečala mačko, ki jo je želela pojesti, a prebrisani miški je uspelo pobegniti. Doma je končno ugriznila v tretji lešnik, a na največjo žalost je bil prazen. Miška je jokala celo noč, slišal jo je mišji strahec in jo odpeljal do čarobnega grma z lešniki. Nabrala si jih je kolikor je lahko nesla, jih doma veselo pojedla in na vrata napisala, da je najsrečnejša miš na svetu. V Sapramiški se tako prepletajo različne značajske lastnosti, ki jih srečamo tudi pri ljudeh.

Pekarna Mišmaš (1974)

Na koncu mišje vasi je nekoč stala lepa, stara hiša in nad vrati je visel napis »Pekarna Mišmaš.« Že navsezgodaj zjutraj je po vsej vasi dišalo po svežem kruhu in vaščani so se zbujali sami od sebe ter se zbirali pred pekarno. Pek Mišmaš je bil nenavaden človek z brčicami pod katerimi mu je vedno igral nasmešek in s temnimi, živahnimi očmi je bil zelo podoben škratu in čisto lahko je to tudi zares bil. Od vaške mlinarice Jedrt je Mišmaš vsak mesec kupil tri majhne vrečice moke in nikomur ni šlo v glavo kako je mogoče, da iz tako malo moke napeče toliko dobrega kruha. Mišmaš se je v odgovor samo nasmihal in nazadnje so se ljudje nekako sprijaznili s tem, da je peka samo njegova stvar in od nikogar drugega. Le mlinarici in opravljivki Jedrt radovednost ni dala miru in tako je neke noči vdrla v Mišmaševo hišo in odkrila njegovo skrivnost. Pravljica je v celoti povezana s kruhom, motiv kruha pa pogosto ponazarja hrepenenje po boljšem življenju in vsakdanje preživetje.

Zlata mačja preja (2014)

Zlata mačja preja je zbirka 2 pesmi in 28 avtorskih pravljic Svetlane Makarovič z več kot 200 ilustracijami slovenskih ilustratorjev. Je izbor najbolj priljubljenih in že legendarnih pravljic kot so Sapramiška, Pekarna Mišmaš, Tacamuca, Smetiščni muc, Škrat Kuzma dobi nagrado, Kosovirja na leteči žlici, Sovica Oka in številnih drugih. Pravljični navihani junaki bodo tako otrokom pokazali kako se znajti na poteh otroštva, kako ravnati s čustvi, kako se spopadati z izzivi ter se postaviti po robu nepoštenosti in krivici.

Preveri seznam knjig v Bralnem izzivu 2020.

DELITE