NIJZ: V stik z virusom bomo v prihodnjih tednih prišli vsi

Slabšanje epidemiološke situacije v državi je zaskrbljujoče, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot zelo resne epidemiološke razmere v Podravju ocenjujejo tudi v mariborski območni enoti NIJZ, kjer napovedujejo, da bomo pri obstoječi hitrosti širjenja koronavirusa, do pomladi v stik z njim prišli praktično vsi.

Epidemiološka situacija v državi se zaostruje, med regijami, kjer se razmere najhitreje slabšajo pa je tudi Podravje. Virus se širi po šolah in vrtcih, število tistih ki potrebujejo zdravniško oskrbo pa počasi in vztrajno narašča.

Na mariborski območni enoti NIJZ poudarjajo, da je epidemijo težko obvladovati, obvladujejo lahko le posamezne primere okužbe. Podravska regija je na repu po precepljenosti prebivalstva. Na NIJZ menijo, da to spoznanje izdatno vpliva na zaostreno epidemiološko sliko.

Napovedovanje prihodnosti je nehvaležno, sploh ko gre za tako nepredvidljivo stvar, kot je virus. A sodeč po sedanjih trendih bi do pomladi v stik z virusom lahko prišli praktično vsi. Zaradi koronavirusa je vsaj zaenkrat nekaj več zanimanja tudi za cepljenje proti gripi, kjer pa Slovenci še vedno ne blestimo.

Včeraj je bilo sicer v celotni državi opravljenih 6068 PCR-testov in potrjenih 2292 okužb, kar je kar 37,8 odstotka. Gre za največji delež pozitivnih izvidov testov od začetka epidemije.

DELITE