Največ Slovencev letovalo v termah

V primerjavi s prvim koronskim letom 2020 so se turistični kazalci lani kljub divjanju epidemije vendarle dvignili navzgor, zlasti v drugi polovici leta, ko je bilo zaradi postopnega sproščanja ukrepov po podatkih statističnega urada ustvarjenih kar 85 odstotkov vseh turističnih nočitev. Preverili smo, kako so s številkami zadovoljni v najstarejšem slovenskem mestu.

V slovenskih turističnih nastanitvenih obratih so lani beležili nekaj več kot štiri milijone prihodov turistov, kar je za 31 odstotkov več kot predlani, in 11,3 milijona njihovih prenočitev oziroma za 22 odstotkov več kot v 2020. Spodbudni podatki so tudi na Ptuju, kjer so med prvomajskimi prazniki gostili številne turiste.

Med turisti so prevladovali domači turisti, ki so ustvarili nekaj manj kot 6,5 milijona nočitev. Prihodov tujih turistov je bilo 1,8 milijona, njihovih prenočitev pa malo manj kot 4,8 milijona.

Hrepenenje po potovanjih, prepleteno s pričakovanjem novega vala pandemije in inflacije ter z zaskrbljenostjo zaradi vojne v Ukrajini, je pripeljalo do eksplozije povpraševanja, kot razmere opisujejo v turističnih agencijah.

Korona je bila pomemben signal za razvoj zunanjih aktivnosti, ki gostu ponujajo zdravo in kvalitetno preživljanje počitnic.

Tako so združili ponudnike na Idilični pohodniški pot med vinogradi in sadovnjaki s panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto.

DELITE