Multipla skleroza, bolezen tisočerih obrazov

Multipla skleroza je bolezen tisočerih obrazov. To ime si je pridobila zaradi dejstva, da se skoraj pri vsakem bolniku kaže z drugačnimi znaki, njen potek pa je lahko povsem različen. Zaradi mnogoterih simptomov, ki se pojavljajo s ponavljajočimi poslabšanji in delnimi izboljšanji, je v zgodnji fazi bolezen težko prepoznati. Bolezen je imunsko pogojena in ta hip na žalost še neozdravljiva.

30. maja smo se s svetovnim dnevom multiple skleroze spomnili na vse, ki jih prizadela ta zaenkrat še neozdravljiva bolezen. Ocenjuje se, da v Sloveniji trenutno živi med 3.100 in 3.500 bolnikov z multiplo sklerozo, natančno oceno števila bolnikov pa je ravno zaradi raznolikih simptomov težko podati.

Simptomi se pri bolnikih običajno kažejo v zagonih in delnih izboljšanjih. Da bi izboljšali prognozo bolnikov z multiplo sklerozo je pomembno, da bolezen čimprej prepoznamo in začnemo s podpornim zdravljenjem.

Zdravila za omenjeno bolezen ni, lahko pa s preverjenimi terapijami  relativno uspešno obvladujemo samo bolezen.

Ker gre za bolezen, ki v veliki večini prizadene najbolj aktivno populacijo, je soočanje z diagnozo pogosto težko in se bolniki z njo težko sprijaznijo.

Multipla skleroza sicer ni dedna, nekatere raziskave pa kažejo, da je njen nastanek tesno povezan tudi s pomanjkanjem vitamina D v telesu.

DELITE