Modna Ana, Drevo pravljic in Pot knjige

V Bralnem izzivu 2020 v skupini A, ki je namenjena otrokom starim od 5 do 10 let, med drugimi pravljicami najdemo tudi Modno Ano, Drevo pravljic in Pot knjige.

Modna Ana

Modna Ana, ki je na voljo tako v slovenskem kot v angleškem jeziku (angleško Fashionable Ann) je prva pravljica za otroke, ki sta jo v originalu napisala modna oblikovalca Marjan Krnjič in Jožef Sraka, za ilustracije pa je poskrbela Tina Knez. Inspiracijo osrednjega lika sta našla v supermodelu Naomi Campbell. Navdih za pravljice sta črpala iz dosedanjega dela, okolja in prav tako tudi iz domačega okolja ter okolja na Otoku. Pravljica se odvija v kraljestvu med dvema osrednjima likoma Ano, ki je vedno brezhibno in najlepše oblečena in Kraljico, ki na koncu ravno z Anino pomočjo pride do svojega novega spoznanja.

Drevo pravljic

Zbirka pravljic, ki na več kot 370 straneh prinaša pester izbor pravljic in pesmic s podobami Marlenke Stupice. V knjigi se nahaja 23 pravljic kot so Sneguljčica, Rdeča kapica, Trnuljčica, Ostržek, Moj dežnik je lahko balon, Pravljično drevo, Grdi raček, Zvezdni tolarji in druge. Prav tako najdemo tudi 16 pesmic med katerimi so otroške ljudske pesmi, pesmi Otona Zupančiča in druge pesmi domačih avtorjev. Nepogrešljive so tudi enostranske in dvostranske ilustracije Marlenke Stupica, akademske slikarke, ki je svojo ustvarjalnost v celoti namenila otrokom. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

Pot knjige

Pot knjige, od avtorja do bralca, je proces nastanka knjige. Gre za kratko zgodbo, ki je zapisana v stripu avtorja Žige X Gombača in ilustracijami Davida Krančana. Popelje nas v svet nastanka knjige z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem. Pot knjige je pripravljena tudi na 12 plakatih kot razstava, ki potuje po Sloveniji. Dostopna je šolam, knjižnicam in drugim zainteresiranim ustanovam. Podlaga za izvajanje vsebine Pot knjige je v učnem načrtu 4. razreda osnovne šole. Avtorja na povabilo šol in drugih ustanov predstavljata projekt na terenu.

DELITE