Ministrica dr. Jaklitsch na osrednji slovesnosti v Bazovici

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj udeležila osrednje slovesnosti v spomin na štiri bazoviške junake pri spomeniku v Bazovici.

V pozdravnem nagovoru je ministrica strnila občutke, ki verjetno prevevajo prav vsakega, ki pride na bazovsko gmajno. Na kraj, kjer so na hladno jesensko jutro pred 91 leti pod streli končala življenja štirih mladih fantov, Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša. »Ta kraj je vsem skupaj v opomin, koliko gorja in bolečine lahko povzroči človek, oblast, če dopusti, da zmaga sovraštvo in izključevanje. Ta kraj priča, da je za tisto, kar resnično ljubimo, vredno dati tudi največ, kar imamo – svoje življenje. Ta kraj nas uči odpuščanja in sprave, pa tudi medsebojnega sprejemanja in spoštovanja. Ta kraj nas uči, da se kaj takega ne sme v imenu nobene ideologije nikoli več ponoviti,« je povedala ministrica in poudarila, da je sporočilnost tega kraja tako močna, da bi moral postati spomenik ne le državnega, ampak tudi evropskega pomena.

Na dogodku, ki je potekal v nizu prireditev Bazovica 2021, sta kot slavnostna govornika spregovorila senator italijanske republike Dario Parrini in tržaški kulturnik Boris Pangerc, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov Milan Pahor. Eden vrhuncev je bilo tudi polaganje vencev ob spomeniku, včerajšnjo slovesnost pa sta zaokrožila tudi združena zbora s slovensko pesmijo ter prebiranje časopisnih objav septembra leta 1930.

Foto: Urad za Slovence po svetu

DELITE