Marmelada iz malin

Zakaj je fino narediti domačo marmelado iz malin?

  1. Ker jo otroci (vsaj moja dva) obožujejo.
  2. Ker je domača in veš, kaj daš vanjo.
  3. Ker je narejena prej kot v eni uri.

Letos sem se je lotila prvič, a zato nič manj uspešno.

Na prijateljičinem profilu sem opazila objavo za sveže maline. Takoj sem šla v akcijo, poslala sporočilo na Milinemalline in se dogovorila za prevzem malin.

Naj povem, da so bili vsi zelo prijazni, naš ta mlajši otrok pa se je že na kraju prevzema posladkal z odličnimi sadeži.

Doma sva nekaj svežih malin shranila v skrinjo, iz polovice skuhala marmelado, seveda pa smo jih nekaj takoj pohrustali.

Prilagam še recept, ki sem ga po nasvetu gospe Mile še malce prilagodila.

Sestavine:

1250 g svežih malin

1 Džemfix/Gelfix 3:1 -Dr. Oetker, 25 g

275 g sladkorja (na vrečki piše več, a sem ga dala manj, ker so bile maline dovolj sladke)

sok pol limone

Priprava:

Pred začetkom kuhanja si pripravimo kozarčke, v katere bomo shranili marmelado.

Maline splaknemo pod tekočo vodo in jih dobro odcedimo. Stresemo jih v lonec in jih s tlačilko pretlačimo, dodamo Gelfix zmešan z dvema žlicama sladkorja.

Maline kuhamo na močnem ognju do vretja, pred vretjem jih po želji pretlačimo s paličnim mešalnikom. Cel čas mešamo. Vmes dodamo sok pol limone.

Ko zavre, dodamo preostanek sladkorja. Kuhamo še cca. 5 minut. Med kuhanjem po potrebi z žlico odstranjujemo peno, ki se nabira ob robu lonca.

Lončke polnimo par milimetrov pod robom, poskrbimo, da je rob suh in dobro zapremo. Če bo marmelada vroča, lončkov ni potrebno obračati na glavo, saj se bodo do konca zatesnili s pomočjo toplote. Lončke odlagamo na krpo in jih pokrijemo.

Že isti dan, ko se ohladi, jo lahko jemo – no, vsaj mi smo jo in strinjali smo se, da je odlična.

DELITE