London Attraction Britain Tourism United Kingdom

Kraljica zahteva vstop v države!

Britanska kraljica je edina oseba na svetu, ki za prehode mej ne potrebuje potnega lista, čeprav mora pri vsaki poti iz Velike Britanije in vanjo vseeno skozi preverjanje identitete. Ker so britanski potni listi izdani v njenem imenu, kraljica svojega potnega lista ne potrebuje. To pravilo pa velja le za kraljico, ne pa tudi za njene potomce oziroma sorodnike.

Medtem ko lahko kraljica prosto potuje med državami, lahko na svojih ozemljih vozi brez vozniškega dovoljenja, saj izdaja tudi tega.

Kljub temu da ostali člani britanske družine, vključno s princem Charlesom in vojvodo Edinburškim, potni list imajo, je kraljica iz tega pravila izvzeta.

Na prvi strani britanskih potnih listov je zapisano, da “Državni sekretar njenega britanskega veličanstva zahteva in zahteva v imenu svojega veličanstva vse, ki bi jih lahko imeli, da omogočijo prostovoljno prenašanje brez dovoljenja ali ovir ter da si privoščijo pomoč in zaščito, ki so je potrebni”.

Lepo! A kaj, ko trenutne omejitve zaradi koronavirusa veljajo tudi za Kraljico in njene podanike. Ta sedaj ostaja v svojem domu v Londonu, saj so nedavne omejitve britanske vlade, zajemale tudi njo. Tako ni znano, če bo kraljica tudi letos poletje preživela v svojem gradu Balmoral ali palači Holyrood na Škotskem.

DELITE